Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Tržiški muzej

Tržiški muzej predstavlja nekoč izjemno močno razvite obrti, ki so dajale kruh številnim Tržičanom. Prostore ima v nekdanji Pollakovi barvarni in usnjarni v starem fužinsko-obrtniškem delu Tržiča ob še ohranjenih vodnih rakah. Posebno zanimiv je prikaz čevljarstva in obuvanja in pa prikaz smučarske tradicije.

Najbogatejša čevljarska zbirka v Sloveniji

Razstava Tržiška šuštarija v Tržiškem muzeju predstavlja najbogatejšo čevljarsko zbirko v slovenskem prostoru - tako glede števila predmetov in vsebinah, ki so predstavljene na razstavi, kakor glede tradicije čevljarstva, ki je zaznamoval ta prostor.

Razstavi Tržiška šuštarija osnovo predstavlja prek 500 izbranih predmetov, ki govorijo zgodbe o preteklem delu in življenju čevljarjev. Ob njih so različni ambienti predstavljeni z avdiovizualnimi gradivi, ki dopolnjujejo razstavne prostore, kakor tudi interaktivni kotički za otroke in odrasle.

Smučarski muzej

Na novo postavljeni Slovenski smučarski muzej predstavlja pomembne vsebine iz bogate zgodovine tržiškega in slovenskega smučanja.

Na stalni razstavi je prikazana zgodovina smučanja od prvih pričevanj v prazgodovini, prvi zapisi Janeza Vajkarda Valvasorja o bloškem smučanju iz leta 1689 in razvoj smučanja vse do danes. Posebno mesto na razstavi zavzemajo tržiški smučarji, ki so leta 1948 prvič nastopili na zimskih olimpijskih igrah, predstavljeni so najodmevnejši rezultati Jožeta Šlibarja, Bojana Križaja, Andreja Jermana in Žana Koširja. Del razstave je posvečen velikim imenom slovenskega alpskega smučanja, ki so dosegli največje uspehe na olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih in zmagovalci svetovnega pokala.

Usnje vseh barv

Stalna razstava o zgodovini tržiške usnjarske obrti prikazuje tradicijo in življenje tržiških usnjarjev, postopek strojenja kož ter uporabo usnja nekoč in danes.

Otroci se s posebnostmi usnjarske tradicije na prijeten in interaktiven način spoznajo v kotičku Jelenčka Jaka.

Različne obrtne zbirke

Poleg omenjenih dveh razstav si je v Tržiškem muzeju mogoče ogledati še druge obrtne zbirke (kolarsko, modrotiskarsko in tekstilno); ena od sob je posvečena rodbini baronov Born, ki so od konca 19. do sredine 20. stoletja zaznamovali življenje v Jelendolu in širše v Tržiču.


Kontakt in več informacij

Tržiški muzej, Muzejska 11, 4290 Tržič
T: 04 53 15 500
E: trziski.muzej@guest.arnes.si

Delovni čas

Od torka do nedelje od 10. do 18. ure. Muzej je zaprt med državnimi prazniki, razen 8. februarja. Za najavljene skupine odprto tudi po dogovoru.

Vstopnina

  • družine: 7 EUR,
  • otroci, mladostniki, študenti in upokojenci: 2 EUR,
  • odrasli: 3 EUR
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...