Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Jadralno padalski klub Kriška gora

Pravijo, da iz Tržiča še veter ni dober. Pa to še zdaleč ni res. Tržiško je raj za jadralne padalce in zmajarje, ki vzletajo na strminah Gozda, Kriške gore in Dobrče in kot ptice jadrajo nad vrhovi Košute in Begunjščice. Šele večerni mrak jih opomni, da se bo počasi treba spustiti na trdna tla.

Za začetek v tandemu

Mnogi ljubitelji narave z občudovanjem zrejo v nebo, na katerem ure in ure jadrajo zmajarji in jadralni padalci. Skrite želje po letenju pa ne poskušajte uresničiti sami, ampak se dogovorite z izkušenimi in licenciranimi piloti jadralnega padala, ki so usposobljeni za tandemske polete. Na Tržiškem so združeni v Jadralno padalskem klubu Kriška gora.

Vzletišča

Na Tržiškem so urejena tri vzletišča. Za dve v Gozdu in na Kriški gori skrbi JPK Kriška gora, za tisto na Dobrči pa Društvo prostih letalcev Lesce – Bled.

Eno prvih vzletišč v Sloveniji je vzletišče Kriška gora (N46 21.09, E14 19.93). Priljubljeno je predvsem zato, ker leži blizu koče na Kriški gori in je odlično izhodišče za prelete v Karavankah, Kamniško-Savinjskih Alpah, Julijskih Alpah in še dlje. Predvsem lokalni jadralni padalci ga radi koristijo pozimi, ko se z lahko padalsko opremo povzpnejo na Kriško goro in se v dolino spustijo s padalom.

Od zgodnje pomladi do pozne jeseni pa je precej živahno tudi v Gozdu (N46 20.36, E14 19.87), kjer je eno najbolj urejenih vzletišč v Sloveniji. Posebne klimatske razmere mu dajejo sloves enega najbolj letljivih vzletišč pri nas. Tudi dostop je zelo primeren. Vzletišče leži na nadmorski višini 926 m in je od bližnjega parkirišča odmaknjen le 5 minut hoje. Primerno je za šolanje jadralnih padalcev, tisti najbolj izkušeni pa se ponašajo s preleti tam od 20 do 250 km.

Vzletišče na Dobrči (N46 37.14, E14 26.23) leži na višini 1478 m, je pa malo težje dostopno, saj je drugi del poti prevozen le s terenskim vozilom. Klimatski pogoji so podobnim tistim na Kriški gori.

Kam bomo zajadrali

Vzletišča so obrnjena proti jugu, v idealnih razmerah pa omogočajo prelete Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp, Julijskih Alp in še dlje, v sosednji Italijo in Avstrijo. Le proti jugu je potrebno biti previden, saj je zaradi bližine letališča Jožeta Pučnika letenje možno le največ 300 metrov nad terenom.

Tudi pristajališče je pomembno

Na obronku gozda, ob lokalni cesti med naseljema Senično in Novake (pod cesto Golnik - Tržič) je urejeno pristajalno mesto Senično (N46 19.48, E14 19.13). Vetrna vreča na pristajalnem mestu nas vodi in pripelje do parkirišča. V bližnji okolici ni daljnovodov ali kakšnih drugih motečih ovir, zato je pristajanje na določenem travniku dokaj enostavno. Manjša vzpetina nad pristajalnim mestom omogoča tudi začetno šolanje jadralnih padalcev.

V bližini poteka:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...