Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Obišči in razišči

Med 15. junijem in 15. septembrom 2023 vas sedem dni v tednu vabimo na raziskovanje kulturnih, naravnih in zgodovinskih zanimivosti v bolj in manj znanih kotičkih Gorenjske.

Od ponedeljka do nedelje lahko v družbi lokalnih vodnikov spoznavate nadvse zanimiva zgodovinska mesta: očarljivo Radovljico, rokodelski Tržič, železarske Jesenice in kovaški trg Kropo. Prisluhnite zgodbam srednjeveških gradov in raziščite mogočne razvaline Gradu Kamen ter skrivnostnega Hudega gradu (Altgutenberg). Predajte se veličastnim stvaritvam narave v Dovžanovi soteski, ter skrivnostim podzemnega sveta Šentanskega rudnika.

Lokalni vodniki vam bodo približali zanimivosti, ki bi jih sami le stežka odkrili, prav za vas pa bodo na nekaterih izletih omogočena tudi posebna doživetja. V Kropi se boste lahko preskusili v ročnem kovanju žebljev, v Tržiču pa v oblikovanju in peki kruhove pogače »flike«.

K obisku po zaključku vodenih ogledov vabijo številni muzeji in galerije, npr. Čebelarski ter  Lekarniški in alkimistični muzej v Radovljici, Kovaški muzej v Kropi, Tržiški muzej z zanimivimi zbirkami o zgodovini čevljarstva in smučanja ter muzejski kompleks Stara Sava na Jesenicah.

Vsak ponedeljek ob 10. uri

Brezplačni vodeni pohod Grad Kamen in Lambergova pot 

Slavno zgodovino gradu Kamen vam bo predstavil lokalni vodnik, med raziskovanjem grajskih razvalin in bližnjih jamskih arheoloških najdišč pa se boste naužili tudi čudovitih razgledov na okoliške gore.

 • Zbirno mesto: Pod gradom Kamen (Begunje na Gorenjskem 140)

Vsak TOREK IN NEDELJO ob 10. uri

Brezplačni vodeni ogled Radovljica – očarljivo staro mestno jedro

Zgodovinsko mestno jedro Radovljice očara s slikovitim trgom, kulinariko in bogato ponudbo muzejev. Skrite uličice vam bo na vodenju po mestu pokazal lokalni vodnik.

 • Zbirno mesto: TIC Radovljica, Linhartov trg 9, Radovljica

VsakO SREDO ob 10.45

Brezplačni vodeni ogled Kropa – zibelka slovenskega kovaštva

Obiščite slikovito trško jedro Krope, ter spoznajte bogato tradicijo kovanja in zgodbe iz življenja kroparskih kovačev. Priložnost bo tudi za obisk kovačnice Vigenjc Vice, kjer boste lahko doživeli prikaz ročnega kovanja žebljev v živo.

 • Zbirno mesto: Bajer spodnje Fužine v Kropi, pri Lekarni kropa (Kropa 1b)

Vsak ČETRTEK ob 10. URI

Brezplačni vodeni sprehod Edinstvena Dovžanova soteska 

Na sprehodu po slikoviti Dovžanovi soteski vam bo lokalni vodnik razkril njeno izjemno geološko bogastvo. Gorska reka Tržiška Bistrica je, ko je vrezovala svojo strugo v pestro kamnito skladovnico, odkrila najpopolnejše zaporedje kamnin starih med 300 in 260 milijonov let. Kamninske plasti tega zaporedja si lahko predstavljamo kot liste debele knjige, v kateri je zapisana čudovita zgodba o nenavadnih živih bitjih in spreminjanju okolij v daljni geološki preteklosti.

 • Zbirno mesto: Info točka Dovžanova soteska

Vsak ČETRTEK ob 12. URI

Brezplačen voden ogled Tržič – zmajevo mesto podjetnih in spretnih

Spoznajte bogato kulturno dediščino in zgodbe iz obrtniškega mesta v objemu Karavank. Na vhodu v mestno jedro vas pričaka zmaj iz petelinjega jajca, ki je po legendi kriv za nastanek 
današnjega Tržiča. Poleg te legende boste v družbi lokalnega vodnika spoznali še zgodbe o
čevljarjih, nogavičarjih, usnjarjih, barvarjih in kovačih, ki so v cvetočem obrtniškem mestu za
svoje delo izkoriščali vodno silo Mošenika in Tržiške Bistrice ter bližino živahne trgovske poti preko Ljubelja.

 • Zbirno mesto: pri zmaju iz petelinjega jajca (Predilniška cesta 1) 

Vsak ČETRTEK ob 13. URI

Delavnica Peka flike v Kurnikovi hiši

V ambientu Kurnikove hiše, najstarejše hiše v mestu, se preizkusite v oblikovanju tržiške flike – kruhove pogače in jo specite v krušni peči črne kuhinje. K njej se prilegajo dobrote iz »svinjskih nebes«, lokalno eko pivo, sadjevec in jabolčni sok. Kurnikova hiša je danes preurejena v etnološki muzej, kjer je v pritličju prikazana lokalna bivanjska kultura, v zgornjem nadstropju je stalna razstava Kolo se vrti, ko prevaža tovor in ljudi, ki prikazuje umetnost izdelovanja koles.

 • Lokacija: Kurnikova hiša, Kurnikova pot 2, Tržič
 • Vstopnina: 5 €; otroci do 12. leta 3 €. 

Vsak ČETRTEK ob 17. URI

Brezplačen voden ogled Hudi grad in skrivnost zaklete grajske gospodične

Vabljeni na ogled ruševin gradu Altgutenberg, ki mu domačini pravijo tudi Hudi Grad. Do grajske razvaline, se je najprej potrebno vzpeti po kratki, a strmi gozdni poti. Spoznajte, kako je potekalo vsakdanje življenje na gradu ter kako so se preizkušali v viteških turnirjih. Pravijo tudi, da je nekoč na tem gradu živela prelepa grajska hči. Uročili so jo in spremenila se je v … Pridružite se nam na vodenem ogledu in razkrili vam bomo skrivnost ljudske pravljice o zakleti grajski gospodični! Morda ste pa ravno vi tisti, ki jo lahko rešite uroka?!  

 • Zbirno mesto: kapelica sv. Jurija pod Vilo Bistrica

Vsak PETEK ob 10. URI

Brezplačni vodeni ogled Šentanski rudnik - nekdanji rudnik živega srebra

Pri zaselku Lajb v Podljubeljski dolini je pod površjem jugovzhodnega pobočja Begunjščice skrit petkilometrski, v celoti ohranjen jamski sistem nekdanjega rudnika živega srebra. Rudarji so kopali v strmih odprtih odkopih na sedmih obzorjih, pet jih je bilo med seboj povezanih s 150 metrov dolgim slepim jaškom. Z lokalnim vodnikom, ki vam bo prestavil zgodovino rudarjenja, današnje življenje v rudniku ter nastanek kraških pojavov, se boste sprehodili po delu Antonovega rova na petem obzorju.

 • Zbirno mesto: pri nekdanjem hotelu Gora, Podljubelj 287a, Tržič

Vsak PETEK ob 13. URI

Vodenje z vstopnino Muzej Koncentracijskega taborišča Ljubelj/Mauthausen 1943-1945

Med letoma 1943 in 1945 je na levi strani ceste proti ljubeljskemu prelazu stalo koncentracijsko taborišče Ljubelj, namenjeno graditvi predora Ljubelj za nemški rajh.  Na drugi strani ceste je v prostorih nekdanje vojaške karavle na ogled muzej, katerega rdeča nit vodi od sistema terorja v taborišču, razmer, v katerih so jetniki bivali in delali, gradnje predora Ljubelj, do civilnih delavcev, ki so se izkazali s svojim pogumom in solidarnostjo.

Muzej je leta 2021 prejel Valvasorjevo odličje za enkratne dosežke na področju muzealstva. 

 • Lokacija: Gostišče Karavla 297, Podljubelj 297, Tržič
 • Vstopnina: 3 €. 

VsakO SOBOTO ob 11.15

Brezplačni vodeni ogled Jesenice – mesto gorskega utripa in jeklene volje

Odkrijte mesto med Mežaklo in Karavankami, ki ga odlikuje izjemno bogata železarska tradicija. Raziskovanje Jesenic boste pričeli na železniški postaji Jesenice, nato pa se podali po spominov polni poti do osrednjega jeseniškega trga. Pot vas bo vodila čez novo povezavo do Stare Save – edinstvenega fužinarskega naselja v Srednji Evropi. Od tam se čez Hermanov most sprehodite še do hokejske prestolnice – Dvorane Podmežakla. Po navijaškem podhodu se vrnete nazaj na zbirno mesto.

 • Zbirno mesto: pred TIC Jesenice, Cesta maršala Tita 18, Jesenice
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...