Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Kladivo (2.094 m)

Končno zopet malo višje. Gorenjska ima več kot dovolj gora in pohodnih poti. Tako nam ni potrebno skrbeti za izhod iz regije. Težava je nastopila le v jutranjih urah. Odhod v gore sem moral prestaviti na 6 uro, kar pa ni po mojem okusu. Kar malce nervozno je bilo zjutraj zaradi poznega odhoda. Navadno sem ob tej uri že nekje visoko v gorah, kjer lovim prve žarke. Za mesec dni se bo potrebno navaditi na kasnejši odhod.

Kladivo (2.094 m)

Tokrat za spremembo nisem pripravil prav ničesar. Tudi nahrbtnika nisem vzel iz pohodne omare. Vse do jutra je čakalo v omari. Tokrat sem se spat odpravil zelo pozno. Branje knjige me je malce potegnilo v pozne ure. Premik ure mi je podaljšal spanec za 1 uro in tako sem hitro nadoknadil zamujeno. Po 5. uri se počasi pričnem pripravljati. Nahrbtnik in nujno opremo ter kavo za po poti. Ob 6. uri sem bil že na cesti proti Tržiču.

Kljub vsem prepovedmi in grožnjami ni bilo opaziti prav nobenega policista. Ceste do Kranja so samevale. Prihod na avtocesto pa je postal malce bolj živahen. V enem izmed vozil sem opazil planinsko opremo na zadnjem sedežu in bilo mi je jasno, da vsi hitijo v gore. Pot me tako popelje vse do izvoza za Tržič in naprej skozi center mesta. Mimo avtobusne postaje v smeri za Jelendol se cesta pošteno zoži. Že takoj iz samega mesta pa že prva popravila ceste še od časa poplav. Na hitro se ustavim pri enem izmed delavcev in povprašam kako je cesta prevozna. Zamahne mi le z roko in jasno je bilo, da težav ne bo. Tako se počasi prebijam skozi ovire in nadomestne mostove vse do Jelendola. Pri razkrižju poti se tako usmerim levo in po strmem klancu navzgor. Takoj za zadnjimi hišami se cesta prevesi v makadamsko. Tokrat malce bolj razrita zaradi dežja, ki ga je bilo kar nekaj. Po makadamu se tako vzpenjam naslednjih 5 km poti. Na prvem razkrižju poti se usmerim levo za smer Šija in Kofce. Kmalu za tem se opazi smerokaz za peš pot za Šijo. Parkiram nekaj metrov pred smerokazi in ob 7. uri počasi začenjam vzpon.

Snežne zaplate

Pot je bila do dobra namočena. Nekaj od dežja in nekaj od topljenja snega. Nisem se dal motiti in korajžno po strmini naravnost navzgor do prvih pastirskih koč, kjer se za malenkost usmerim desno, kjer sem našel pot, ki me je popeljala do Taborniškega doma Šija. Mimo glavnega vhoda v kočo se sprehodim in nad kočo ob poti že opazim smerokaze za Kladivo. Jutro, ki ga je spremljalo sonce in brezvetrje je bilo kot naročeno po dolgem počitku. Sprehodim se skozi pašnike do drevesa, kjer je naslednja oznaka. Nad njo se pričenjam ponovno strmeje dvigovati.

Užitki na snegu

Pričenjajo se tudi snežni zameti na poti. Od daleč je bilo kot nekaj nedolžnega snega, ko pa sem zagazil v njega se mi je nekajkrat udrlo vse do kolen. Na nekaterih koncih sem malo priredil pot in zaokrožil po strmini mimo snežnih zaplan. Proti vrhu se pričelo malce megliti in pihati. Kljub meglenemu vremenu prispem na vrh brez težav. Pot lepa in shojena. Občutek sem imel, kot da prihaja pomlad in ne zima. Na vrhu si tokrat pogrejem kosilo in za sladico še kavo. Družbo mi je delala gorska kavka, ki sem ji tokrat nastavil jabolko. Imela je veliko dela z njim. Enostavno ga je oboževala. Po nekaj narejenih slikah in prelepega razgleda proti Avstriji se počasi pričenjam spuščati proti dolini.

Druža gorske kavke

Pot me ni vodila po isti poti. Za vračanje sem si izbral tokrat krožno pot proti Kofcam. Po vrhu grebena se tako sprehajam vse do poti proti Velikemu Vrhu in proti Koči na Kofcah. Veliki vrh sem tokrat izpustil in se odločil za spust proti koči. Pri spuščanju sem pričenjal srečevati nekaj pohodnikov. Kmalu zavijem ostro levo pod skalnato pečino in po stezi, ki vodi proti Šiji. Pri prečenju melišča opazim stezo kar po melišču naravnost navzdol. Pod meliščem so bile pastirske koče, kamor sem moral priti.

Po grebenu

Pot navzdol je hitro minevala in tudi mimo zadnjih koč kar poletim. Sledila je le še pot skozi gozd vse do parkirišča, kjer me je čakal avto. Po dobrih 5 urah prijetne hoje in pavze mi je tako uspelo priti do konca. Po dolgem času je bil obisk gora prav prijeten. Mraza ni bilo in ne vročine, veter je bil lepo zmeren, malce blata in snega in nekaj družbe pri kosilu. Lahko rečem le, da se je izplačalo.

Začetek tedna je zopet slabo vreme. V naslednjih dnevih pa se malce razgibamo na kolesu. Tudi kolo že počiva predolgo. Kam in kako pa na najinem blogu in storijih.

IZHODIŠČE: 1187 m
VRH: 2094 m
VIŠINSKA RAZLIKA: 907 m
ČAS: 5:10:00


Oznake: karavanke, košuta, pohodništvo, planinarjenje, ifeelsLOVEnia,

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...