Skip to content
Můj výběr

K12 - Planina Dolga njiva
Skozi Dovžanovo sotesko tja pod vzhodni rob Košute

Srednje zahtevna tura iz Tržiča skozi Dovžanovo sotesko vodi pretežno po gozdnih cestah do najbolj vzhodne planine v tržiških Karavankah.

POTEK

Tržič–Jelendol–Medvodje–Košutnik–planina Spodnja Dolga njiva–nazaj

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu nadaljujemo naravnost skozi Dovžanovo sotesko, kjer se začnemo vzpenjati proti Dolini. Iz Doline do Jelendola se pot prijetno izravna in poteka v hladu ob Tržiški Bistrici. Pod Bornovo graščino v Jelendolu nadaljujemo desno, makadam nas vodi po dolini proti Medvodju, kjer zavijemo levo in se vzpnemo proti Košutniku. Pri mali HE zavijemo desno proti Dolgi Njivi. Ko pridemo do parkirišča pod Dolgo njivo poti še ni konec. Nadaljujemo mimo parkirišča in kjer se odcepi planinska pot, mi ostanemo na gozdni cesti. Na ostrem desnem ovinku se levo navzdol odcepi vlaka, po kateri se spustimo do planine. Sledi še kratek vzpon do planšarije na Spodnji Dolgi njivi, kjer se lahko okrepčamo tudi z masovnikom. Za ljubitelje razgledov predlagamo sprehod do Zgornje Dolge njive, kjer se nad pašnikom dviguje Tolsta Košuta, pogled pa nam seže vzdolž Košute, v sosednjo Avstrijo, na Kamniško-Savinjske Alpe in vse do Julijcev.

Ob povratku gremo do konca planine po isti poti, nato še na travniku, pod planinsko potjo ki vodi proti Tegoški planini, zavijemo desno na gozdno cesto in se po direktni vlaki spustimo do parkirišča. Od tam se do Tržiča vrnemo po isti poti, po kateri smo prišli.

POSEBNOSTI

V poletnih mesecih se na planinah pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in s hitro vožnjo ne vznemirjamo živali.


Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Pravidla stezky pro horské cyklisty

Odprimopoti.si


Vezměte prosím na vědomí: Obsah poskytovaný na těchto stránkách má pouze informativní charakter. Cesty, stezky a silnice v přírodních oblastech nejsou značeny. Cyklistika je povolena na silnicích a lesních cestách, pokud to není výslovně zakázáno. Jízda na kole po sjezdových tratích, turistických trasách a dalších stezkách je zakázána, pokud to není výslovně povoleno. Pokud je jízda na kole zakázána, musí cyklisté sesednout a pokračovat pěšky. Skladby ve formátu .gpx jsou určeny pouze pro informační účely a jsou určeny pouze jako pomoc; nemusí nutně znamenat, že jízda na kole je povolena. Návštěvníci cyklují na vlastní nebezpečí.

Tento web používá ke zlepšení výkonu soubory cookie.
Tyto cookies nemají vliv na vaše soukromí. Více ...