Skip to content
Můj výběr

K17 - Prečenje Košute
Dolga njiva - Kofce

Prečenje Košute po grebenu je izziv za vsakega pohodnika, nekaj sto višincev nižje pa se kolesarskega prečenja lahko lotijo le najbolj izkušeni gorski kolesarji.

potek

Tržič–Jelendol–Medvodje–Košutnik–planina Dolga njivaplanina Pungrat–planina Šija–planina Kofce–Jelendol–Tržič

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu nadaljujemo naravnost skozi Dovžanovo sotesko, kjer se začnemo vzpenjati proti Dolini. Iz Doline do Jelendola se pot prijetno izravna in poteka v hladu ob Tržiški Bistrici. Pod Bornovo graščino v Jelendolu nadaljujemo desno, makadam nas vodi po dolini proti Medvodju, kjer zavijemo levo in se vzpnemo proti Košutniku.

Tam zavijemo desno proti Dolgi Njivi. Nadaljujemo mimo parkirišča (kjer se odcepi direktna pot) naprej po cesti še nekaj ovinkov. Na ostrem desnem ovinku se levo navzdol odcepi vlaka, krajši spust po njej nas pripelje do planine Spodnja Dolga njiva. Sledi še kratek vzpon do koče, kjer smo na skrajnem vzhodnem delu naše poti in grebena Košute. Od koče se vrnemo 100 m in zavijemo desno na markirano planinsko pot, ki nas bo peljala po južnem pobočju Košute. Sledimo markacijam in oznakam za planino Pungrat. Na nekaj krajših odsekih bo potrebno zaradi strmine ali neustrezne podlage sestopiti s kolesa. Na planini Pungrat se priključimo cesti, ki vodi do planine Šije. Nadaljujemo proti Kofcam. S Kofc se spustimo po vlaki do Ravni, kjer zavijemo levo na gozdno cesto, po kateri peljemo mimo odcepa za Kal vse do križišča z gozdno cesto, ki pelje proti Šiji. Zavijemo desno in se spustimo proti Jelendolu - zaključimo s spustom skozi Dovžanovo sotesko proti Tržiču.

POSEBNOSTI

Tura je zaradi dolžine in vožnje po sredogorju primerna le za izkušene gorske kolesarje. Lotimo se je le ob stabilnem vremenu.

V poletnih mesecih se na planinah pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in s hitro vožnjo ne vznemirjamo živali.


Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Pravidla stezky pro horské cyklisty

Odprimopoti.si


Vezměte prosím na vědomí: Obsah poskytovaný na těchto stránkách má pouze informativní charakter. Cesty, stezky a silnice v přírodních oblastech nejsou značeny. Cyklistika je povolena na silnicích a lesních cestách, pokud to není výslovně zakázáno. Jízda na kole po sjezdových tratích, turistických trasách a dalších stezkách je zakázána, pokud to není výslovně povoleno. Pokud je jízda na kole zakázána, musí cyklisté sesednout a pokračovat pěšky. Skladby ve formátu .gpx jsou určeny pouze pro informační účely a jsou určeny pouze jako pomoc; nemusí nutně znamenat, že jízda na kole je povolena. Návštěvníci cyklují na vlastní nebezpečí.

Tento web používá ke zlepšení výkonu soubory cookie.
Tyto cookies nemají vliv na vaše soukromí. Více ...