Skip to content
Můj výběr

K21 - Dom pod Storžičem
Lahka tura po lomski dolini do vznožja Storžiča

Lomska dolina severovzhodno od Tržiča leži nad dolino Tržiške Bistrice, ujeta je med Konjščico in Javornikom na severu ter Storžičem in Kriško goro na jugu. Pri kolesarjenju po razpotegnjeni ledeniški dolini nam pogled hitro uide po bližji in daljni okolici. Od Slaparske vasi naprej nas gozdna cesta vodi ob osvežujočem potoku Lomščica.

POTEK

Tržič–Slap–Lom pod Storžičem–Grahovše–Slaparska vas–Planinski dom pod Storžičem–nazaj

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu zavijemo desno in pred nami je prvi strmejši odsek do vasi Lom pod Storžičem. Nadaljujemo mimo cerkve sv. Katarine po glavni cesti proti Grahovšam. Zgornja lomska dolina je širša in bolj uravnana, s pogledom na Belo peč, Javornik in Storžič. Peskokop pred Slaparsko vasjo nam v zgornjem delu razkrije ostanke morenskega gradiva, ki ga je tu odložil ledenik. V Slaparski vasi preidemo na gozdno cesto in če bi v križišču zavili levo, bi lahko obiskali Turistično kmetijo Rekar ali pa se podali na Javornik. Mi se ves čas držimo potoka in nadaljujemo po dolini. Do planinskega doma pod Storžičem nas loči še 2,6 km vzpona. Po okrepčilu v domu se po isti poti spustimo nazaj v Tržič.

POSEBNOSTI

Tura bo precej lažja (300 višinskih metrov in 5 km manj vzpona), če izhodišče prestavimo v Grahovše.

Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Pravidla stezky pro horské cyklisty

Odprimopoti.si


Vezměte prosím na vědomí: Obsah poskytovaný na těchto stránkách má pouze informativní charakter. Cesty, stezky a silnice v přírodních oblastech nejsou značeny. Cyklistika je povolena na silnicích a lesních cestách, pokud to není výslovně zakázáno. Jízda na kole po sjezdových tratích, turistických trasách a dalších stezkách je zakázána, pokud to není výslovně povoleno. Pokud je jízda na kole zakázána, musí cyklisté sesednout a pokračovat pěšky. Skladby ve formátu .gpx jsou určeny pouze pro informační účely a jsou určeny pouze jako pomoc; nemusí nutně znamenat, že jízda na kole je povolena. Návštěvníci cyklují na vlastní nebezpečí.

V blízkosti se nachází:

Tento web používá ke zlepšení výkonu soubory cookie.
Tyto cookies nemají vliv na vaše soukromí. Více ...