Skip to content
Můj výběr

K22 - Planina Javornik
Zahtevnejša tura po lomski dolini in čez Javornik

Če proti Tržiču gledamo z zahodne smeri, na primer z Dobrče ali s Huškega polja, se nam pogled skoraj vedno ustavi na zeleni travnati zaplati Javornika, ki je vzhodni sosed Konjščice in Bele peči. Skrit za Storžičem nas čaka, da ga osvojimo. Z gorskim kolesom seveda.

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Zemljevidi

Poleti se na planini pase živina, zato zapirajmo leso in z vožnjo ne vzemirjajmo živali.

POSEBNOSTI

Zapeljemo se po poti prek planine, proti vlaki, ki je speljana proti Javorniškemu prevalu in Domu pod Storžičem. Na Javorniškem prevalu zavijemo desno in se po vlaki spustimo do Doma pod Storžičem, kjer velja poskusiti specialitete izpod kuhalnice oskrbnika Marka. Spust v dolino nadaljujemo po gozdni cesti do Grahovš in dalje skozi Lom pod Storžičem do Tržiča.

Nadaljujemo mimo cerkve sv. Katarine po glavni cesti proti Grahovšam. Zgornja lomska dolina je širša in bolj uravnana, s pogledom na Belo peč, Javornik in Storžič. Peskokop pred Slaparsko vasjo nam v zgornjem delu razkrije odstanke morenskega gradiva, ki ga je tu odložil ledenik. V Slaparski vasi preidemo na gozdno cesto, kjer v križišču zavijemo levo. Vzpon nas pripelje do odcepa za Turistično kmetijo Rekar, kamor lahko zavijete tisti, ki ste zjutraj pozabili na zajtrk. Mi pa nadaljujemo naravnost po glavni makadamski cesti mimo kmetij Gabrc ter Pavšel. Na cesti je zapornica, kjer z enim evrom tisti z avti in motorji prispevajo za vzdrževanje ceste. Strmina se izravna, v križišču nadaljujemo naravnost, ves čas po glavni cesti. Mimo Gaberčevega rovta se povzpnemo do koče Pr' Zdravc, kjer se lahko okrepčamo in naužijemo razgleda proti Storžiču. Nadaljujemo po cesti in po 800 m spusta zavijemo desno, na naslednjem odcepu prav tako. Ko prispemo na planino Javornik, se pred spustom lahko peš povzpnemo še na vrh 1715 m visokega Velikega Javornika oz. Ženiklovca.

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu zagrizemo desno v prvo strmino proti Lomu pod Storžičem.

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

OPIS POTI

Tržič–Lom pod Storžičem–Grahovše–Pavšel–Gabrčev rovt–pl. Javornik–Dom pod Storžičem–Lom pod Storžičem–Tržič

POTEK

Obveščamo vas, da del poti od planine Javornik proti Planinskem domu pod Storžičem zaradi sečnje trenutno ni prevozen. Prehod ni dovoljen, zato predlagamo spust v smeri prihoda ali v smeri planina Vetrh–Bukov hrib–Medvodje–Jelendol.

OBVESTILO


Pravidla stezky pro horské cyklisty

Odprimopoti.si


Vezměte prosím na vědomí: Obsah poskytovaný na těchto stránkách má pouze informativní charakter. Cesty, stezky a silnice v přírodních oblastech nejsou značeny. Cyklistika je povolena na silnicích a lesních cestách, pokud to není výslovně zakázáno. Jízda na kole po sjezdových tratích, turistických trasách a dalších stezkách je zakázána, pokud to není výslovně povoleno. Pokud je jízda na kole zakázána, musí cyklisté sesednout a pokračovat pěšky. Skladby ve formátu .gpx jsou určeny pouze pro informační účely a jsou určeny pouze jako pomoc; nemusí nutně znamenat, že jízda na kole je povolena. Návštěvníci cyklují na vlastní nebezpečí.

Tento web používá ke zlepšení výkonu soubory cookie.
Tyto cookies nemají vliv na vaše soukromí. Více ...