Skip to content
Můj výběr

K24 - Pod Konjščico
Srednje zahtevna razgledna krožna tura mimo kmetije Pr' Tič

Konjščica je še proti večeru, ko se v Tržiču že mrači, obsijana z večernim soncem, zato je tura nadvse primerna za pozno popoldanski pobeg v zeleno.

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Zemljevidi

Poleti se na planini pase živina, zato zapirajmo leso in z vožnjo ne vzemirjajmo živali.

POSEBNOSTI

Spust najprej poteka po solidni vlaki, pripelje nas na Tičevo planino, kjer se začne lepša gozdna cesta. Pozor, na poti je nekaj les, ki jih zapirajmo za seboj. Pripeljemo se mimo visokogorske turistične kmetije Pr' Tič, kjer se lahko dogovorimo za najem apartmaja za naslednja pohajkovanja po Tržiškem. Gostinskih storitev še ne nudijo. Po cesti se spustimo do križišča, kjer zavijemo levo proti Potarjam in Lomu pod Storžičem, in se vrnemo na izhodišče v Tržič.

(Varianta K24a: lahko nadaljujemo še do Planine Konjščica in se vrnemo nazaj po isti cesti.)

Strmina se izravna, v križišču 400 m za kmetijo zavijemo levo ter nadaljujemo z vzponom. Po dveh kilometrih, ko se cesta že položi, poiščemo vlako, ki pelje levo proti Tičevi planini.

Nadaljujemo mimo cerkve sv. Katarine po glavni cesti proti Grahovšam. Zgornja lomska dolina je širša in bolj uravnana, s pogledom na Belo peč, Javornik in Storžič. Peskokop pred Slaparsko vasjo nam v zgornjem delu razkrije odstanke morenskega gradiva, ki ga je tu odložil ledenik. V Slaparski vasi preidemo na gozdno cesto, kjer v križišču zavijemo levo. Vzpon nas pripelje do odcepa za Turistično kmetijo Rekar, kamor lahko zavijete tisti, ki ste zjutraj pozabili na zajtrk. Mi pa nadaljujemo naravnost po glavni makadamski cesti mimo kmetij Gabrc ter Pavšel. Na cesti je zapornica, kjer z enim evrom tisti z avti in motorji prispevajo za vzdrževanje ceste.

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu zagrizemo desno v prvo strmino proti Lomu pod Storžičem.

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

OPIS POTI

Tržič–Lom pod Storžičem–Grahovše–Pavšel–Na vršeh–Tičeva planina–Lom pod Storžičem–Tržič

POTEK


Pravidla stezky pro horské cyklisty

Odprimopoti.si


Vezměte prosím na vědomí: Obsah poskytovaný na těchto stránkách má pouze informativní charakter. Cesty, stezky a silnice v přírodních oblastech nejsou značeny. Cyklistika je povolena na silnicích a lesních cestách, pokud to není výslovně zakázáno. Jízda na kole po sjezdových tratích, turistických trasách a dalších stezkách je zakázána, pokud to není výslovně povoleno. Pokud je jízda na kole zakázána, musí cyklisté sesednout a pokračovat pěšky. Skladby ve formátu .gpx jsou určeny pouze pro informační účely a jsou určeny pouze jako pomoc; nemusí nutně znamenat, že jízda na kole je povolena. Návštěvníci cyklují na vlastní nebezpečí.

Tento web používá ke zlepšení výkonu soubory cookie.
Tyto cookies nemají vliv na vaše soukromí. Více ...