Skip to content
Můj výběr

K34 - Gori-doli okrog Dobrče
Kondicijsko zelo zahtevna tura je ena najdaljših, pa tudi bolj zanimivih na Tržiškem

Dobrčo dobro poznajo ne le planinci, ampak tudi kolesarji in jadralni padalci, ki na njenih južnih pobočjih lovijo idealno termiko. Čeprav se tokrat ne bomo povzpeli nanjo, jo bomo obkrožili in se ob koncu ture pohvalili s kar 1300 metri premagane višine.

POTEK

Tržič–Podljubelj–planina Preval–Poljška planina–Begunje na Gorenjskem–Hudi graben–Tržič

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom…).

V Tržiču se usmerimo skozi mestno jedro proti severu v smeri Podljubelja. V križišču na vrhu klanca, kjer se glavna cesta začne spuščati proti Ravnam, nadaljujemo desno proti Podljubelju. Peljemo se mimo HE Mošenik, čez nadvoz nad glavno cesto do Podljubelja in skozi vas, Po stranski cesti nadaljujemo mimo Bistroja Školjka do Lajba, kjer pred opuščenim večjim gostinskim objektom zavijemo levo čez nadvoz nad glavno cesto. Sledimo makadamski cesti, ki pelje mimo hiš sprva navzdol, po 250 metrih pa se začne vzpenjati proti planini Preval. V spodnjem delu se nahajamo na območju nekdanjega rudnika cinabarita - živo srebrove rude. Za oglede je urejen Antonov rov, ogled pa je možen ob predhodni najavi v TPIC Tržič. Pred nami je 4,4 km in 550 višinskih metrov vzpona, ki na srečo poteka po dokaj senčni dolini. Na višini okrog 1.240m, ko cesta prečka strugo in se malce izravna, ne smemo zgrešiti odcepa strmo desno nazaj, saj nas bo ta vlaka pripeljala do planine Preval.

Okrepčamo se in si odpočijemo ob lepem razgledu na Begunjiščico nad nami, Košuto proti vzhodu in Julijce na zahodu.

Nadaljujemo po slabši cesti po pobočju, čaka nas še 100 višinskih metrov vzpona do izvira Rože, potem pa strm spust proti planini Planinca. Tu se na križišču usmerimo desno proti Poljški planini. Naprej nas po grebenu vodi vlaka, ki preide v zelo lepo pot in se začne spuščati v dolino Završnice. Le zadnjih 200 m poti je precej strmih in tehnično dokaj zahtevnih, zato raje hodimo ob kolesu. Na sedlu Kališča pridemo do ceste.

Tu imamo tri možnosti: osnovna različica nas po strmi vlaki, ki gre levo navzdol, pripelje direktno v Begunje, prvi del (cca. 800 m) je slabše vozen.

Lažji spust skozi Završnico 34a: cesta desno navzdol je lepa in tehnično nezahtevna, a nekaj daljša - do Begunj pridemo skozi dolino Završnice in nazaj skozi Žirovnico.

Zahtevnejši spust 34b čez Smokuški vrh: nadaljujemo po cesti navzgor, po krajšem vzponu pridemo do konca ceste, usmerimo se desno po manjši poti navzgor proti Smokuškemu vrhu. Zadnjih 150 m je prestrmih za vožnjo navzgor, a se je vredno potruditi peš, saj se na Smokuškem vrhu odpre čudovit razgled na radovljiško kotlino, Blejsko jezero in Julijce v ozadju. Spustimo se nazaj do ceste in nadaljujemo po vlaki desno. Po 300 m se odcepi pot na desno, po njej se spustimo do razgledne točke pri lovski koči in naprej proti Sankaški koči. Ko pridemo do ceste in vikendov, gremo po ozki poti skrajno desno. Pozor: zaradi ozke poti, peska in korenin je ta del poti zelo zahteven, nižje pa sledi čudovita prečka. Ves čas se spuščamo po pobočju v desno in se ne pustimo zmotiti potem, ki se večkrat odcepijo levo v dolino. Spust zaključimo na manjši vzpetini nad Smokučem, kjer se pripravimo na povratek. Po prečki levo se še 500 m peljemo prek travnikov nad vasjo, nato se spustimo po cesti v Rodine in levo proti Begunjam.

V Begunjah na Gorenjskem sledimo glavni cesti ter oznakam proti Tržiču. Čaka nas še dobrih 12 km vožnje, vzpeli se bomo za približno 150 m in nato spustili skozi Brezje pri Tržiču in Bistrico pri Tržiču nazaj do Tržiča.

zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Stol, 1:25 000, PZS

Pravidla stezky pro horské cyklisty

Odprimopoti.si


Vezměte prosím na vědomí: Obsah poskytovaný na těchto stránkách má pouze informativní charakter. Cesty, stezky a silnice v přírodních oblastech nejsou značeny. Cyklistika je povolena na silnicích a lesních cestách, pokud to není výslovně zakázáno. Jízda na kole po sjezdových tratích, turistických trasách a dalších stezkách je zakázána, pokud to není výslovně povoleno. Pokud je jízda na kole zakázána, musí cyklisté sesednout a pokračovat pěšky. Skladby ve formátu .gpx jsou určeny pouze pro informační účely a jsou určeny pouze jako pomoc; nemusí nutně znamenat, že jízda na kole je povolena. Návštěvníci cyklují na vlastní nebezpečí.

V blízkosti se nachází:

Tento web používá ke zlepšení výkonu soubory cookie.
Tyto cookies nemají vliv na vaše soukromí. Více ...