Skip to content
Můj výběr

K43 - Dobrča
Težka, a lepa krožna tura po tržiškem sredogorju

Za ogrevanje se bomo iz Tržiča zapeljali po gorenjskem balkonu in se z radovljiškega konca povzpeli do koče na Dobrči. Najbolj zagreti jo lahko pred spustom v dolino peš mahnete na pol ure oddaljen vrh. Rezultat? Hvalevrednih 1250 višincev.

POTEK

Tržič–Brezje pri Tržiču–proti Zadnji vasi–koča na Dobrči–Lešanska planina–Bistriška planina–Brezje pri Tržiču–Tržič

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

V Tržiču se usmerimo proti jugu, po 200 m zavijemo desno proti zdravstvenemu domu in nato po 250 m (pred zdravstvenim domom) zavijemo levo v breg, na t.i. Kovtrn'co. Cesta je speljana pod glavno cesto poti Ljubelju. Ko se konča, zavijemo desno skozi manjši predor in nadaljujemo skozi Bistrico pri Tržiču. V križišču z glavno cesto in kapelico se usmerimo desno, v breg (smer Begunje). Sledi vzpon do Brezij pri Tržiču.

Kjer se vzpon konča, ob lepih razgledih po t.i. gorenjskem balkonu nadaljujemo skozi Hudi graben in mimo odcepa za Leše. Kakih 200 m za ostrim desnim ovinkom, na katerem je kapelica, se desno nazaj odcepi gozdna cesta za Dobrčo. Čaka nas kakih 800 višinskih metrov in dobrih 8 kilometrov vzpona. V zgornjem delu je cesta malce slabša, a v celoti vozna.

Ko prispemo do koče, se najprej ozrimo naokoli. Razgled je res enkraten na skoraj vse strani neba. Pogled na sever namreč zakriva pobočje Dobrče. Na vzhodu vidimo Kriško goro, Storžič in Kamniško-Savinjske Alpe, na jugovzhodu Posavsko hribovje, Ljubljansko kotlino in notranjsko hribovje vključno s Snežnikom. Vidimo tudi Polhograjsko in Škofjeloško pogorje, Jelovico in Pokljuko ter Julijske Alpe s Triglavom. Koča, z nazivom Naj koča izpred nekaj let, slovi po prijazni postrežbi in dobri kuhinji.

Spust začnemo po poti v smeri Lešanske planine, kmalu se pot spremeni v vlako. Mimo Lešanske planine se spuščamo proti Bistriški planini, kjer lahko izberemo zahtevnejši spust na Ravne (varianta K43a), osnovna različica pa nas pelje po gozdni cesti navzdol do Brezij pri Tržiču, kjer na glavni cesti zavijemo levo nazaj v Tržič.

Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Stol, 1:25 000, PZS

Pravidla stezky pro horské cyklisty

Odprimopoti.si


Vezměte prosím na vědomí: Obsah poskytovaný na těchto stránkách má pouze informativní charakter. Cesty, stezky a silnice v přírodních oblastech nejsou značeny. Cyklistika je povolena na silnicích a lesních cestách, pokud to není výslovně zakázáno. Jízda na kole po sjezdových tratích, turistických trasách a dalších stezkách je zakázána, pokud to není výslovně povoleno. Pokud je jízda na kole zakázána, musí cyklisté sesednout a pokračovat pěšky. Skladby ve formátu .gpx jsou určeny pouze pro informační účely a jsou určeny pouze jako pomoc; nemusí nutně znamenat, že jízda na kole je povolena. Návštěvníci cyklují na vlastní nebezpečí.

Tento web používá ke zlepšení výkonu soubory cookie.
Tyto cookies nemají vliv na vaše soukromí. Více ...