Skip to content
Můj výběr

K55 - Gozd - Udin boršt
Kolesarjenje pod Kriško goro

Za raznoliko kolesarsko turo ni treba vedno zaviti v sredogorje. Zanimive ture, še posebej v dobri družbi, so tudi v vznožju gora, skrite med drevesi in z odličnimi razgledi iznad travnikov. Prav takšna je tura čez Gozd in Udin boršt.

potek

Tržič–Križe–Poljana–Gozd–Zalog–Goriče–Tenetiše–Udin boršt–Kriva jelka–Žiganja vas–Križe–Tržič

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom …).

V Tržiču se usmerimo po glavni cesti proti jugu. V križišču izberemo levo cesto, ki se rahlo vzpenja proti Pristavi. V Pristavi peljemo mimo avtobusne postaje in naprej proti Križam. V vasi zavijemo levo (sledimo markacijam) na cesto, ki na koncu vasi preide v makadamsko in se vzpenja proti Poljani ter naprej proti Zg. Vetrnemu. Tu se priključimo na asfaltno cesto, do Gozda ji sledimo še dobra 2 km.

Pri Planinskem zavetišču v Gozdu se okrepčamo, nato pa nadaljujemo po cesti skozi zaselek, kjer cesta zavije levo. Po 100 m zavijemo desno na poljsko pot, ki ji sledimo čez travnik. Na koncu travnika poiščemo vlako, ki se začne spuščati v gozd. Sledimo ji, nižje se ji priključi tudi planinska pot. Nad Golnikom zavijemo ostro levo na pot, ki nas kmalu pripelje v Svarje. Po cesti se skozi Zalog spustimo do Gorič, kjer v prvem križišču vozimo naravnost, nato pa zavijemo levo med hiše in se po stranski cesti usmerimo naprej proti jugu. Kmalu bomo prišli do glavne ceste Golnik–Kranj, ki ji sledimo 2,5 km. Za vasjo Tenetiše zavijemo desno proti Udin borštu (smer Strahinj). Po makadamski cesti se vozimo mimo odlagališča odpadkov 1,4 km, nato zavijemo desno. Cesta se rahlo vzpenja, 3,4 km se peljemo proti Krivi jelki. Ogledamo si znamenito drevo in nadaljujemo proti Dupljam, po 800 m pa zavijemo desno proti Žiganji vasi. Po dobrem kilometru se priključimo cesti Novake–Žiganja vas in se spustimo do Žiganje vasi. Po vaški cesti skozi Sebenje, Križe in Pristavo se vrnemo do izhodišča.

POSEBNOSTI

Krajšo različico lahko začnemo in končamo v Križah (na parkirišču pri pokopališču ali pri osnovni šoli).


Pravidla stezky pro horské cyklisty

Odprimopoti.si


Vezměte prosím na vědomí: Obsah poskytovaný na těchto stránkách má pouze informativní charakter. Cesty, stezky a silnice v přírodních oblastech nejsou značeny. Cyklistika je povolena na silnicích a lesních cestách, pokud to není výslovně zakázáno. Jízda na kole po sjezdových tratích, turistických trasách a dalších stezkách je zakázána, pokud to není výslovně povoleno. Pokud je jízda na kole zakázána, musí cyklisté sesednout a pokračovat pěšky. Skladby ve formátu .gpx jsou určeny pouze pro informační účely a jsou určeny pouze jako pomoc; nemusí nutně znamenat, že jízda na kole je povolena. Návštěvníci cyklují na vlastní nebezpečí.

Tento web používá ke zlepšení výkonu soubory cookie.
Tyto cookies nemají vliv na vaše soukromí. Více ...