Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K15 - Na Konjščico čez planino Vetrh
Iz Medvodij čez planino Vetrh na razgledno Konjščico

Srednje zahtevna kolesarska tura nas popelje skozi Dovžanovo sotesko in Jelendol do planine Vetrh. Med uživanjem v prekrasnih razgledih se povzpnemo do planine Konjščica in se mimo kmetije Pavšel spustimo v Lom pod Storžičem.

POTEK

Tržič–Jelendol–Medvodje–planina Vetrh–Konjščica–Pavšel–Lom pod Storžičem–Tržič

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu nadaljujemo naravnost skozi Dovžanovo sotesko, kjer se začnemo vzpenjati proti Dolini. Iz Doline do Jelendola se pot prijetno izravna in poteka v hladu ob Tržiški Bistrici. Pod Bornovo graščino v Jelendolu nadaljujemo desno, makadam nas vodi po dolini proti Medvodju.

Krajša varianta K15a: 500 m pred Medvodjem se desno čez most odcepi cesta, ki nas pripelje direktno na planino Vetrh.

V Medvodju se napotimo naravost in po 1,1 km zavijemo desno proti Bukovemu hribu. Tega obkrožimo po lepi razgledni cesti; pod njim zavijemo desno in ob povratku na glavno cesto se ponovno držimo desne in nadaljujemo proti planini Vetrh. Mimo odcepa za Javornik nadaljujemo naravnost, v naslednjem večjem križišču pa zavijemo levo v smeri Konjščice. Cesta se začne vzpenjati.

Varianta K15b: če nadaljujemo naravnost v smeri visokogorske turistične kmetije Pr'Tič in Loma pod Storžičem, si prihranimo nekaj metrov vzpona.

Na križišču, kjer se cesta izravna, zavijemo levo do planine Konjščica. Pred nami je še cca. 2 km in 150 višinskih metrov vzpona, nagrajeni pa smo s čudovitimi razgledi na Košuto.

Vrnemo se po isti cesti do križišča in zavijemo levo. Najprej nas čaka nekaj bolj ali manj ravninske ceste, ki se nato začne spuščati proti Grahovšam. Ko pridemo do križišča, gremo desno in mimo kmetije Pavšel. Pazimo na zapornico na cesti. Spust v dolino nadaljujemo po makadamski cesti proti Grahovšam. Ko pridemo v dolino, se na desno priključimo na cesto, ki gre proti Tržiču.

POSEBNOSTI

Pri lažji različici lahko izpustimo zadnji vzpon do planine Konjščica.

V poletnih mesecih se na Konjščici pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in z vožnjo ne vznemirjamo živali.

Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...