Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Zelenica
Raj pod severnim ostenjem Begunjščice

V manj kot eni uri iz Ljubljane pridemo v pravi gorski svet pod severnimi ostenji in mogočnimi melišči Begunjščice. In kot pravi pesem, semkaj nas vleče spet in spet.

Zelenica naša je edinstvena
in stena njena kozorogova,
je cvetja poln ta krasni gorski svet,
zato v ta kraj me vleče spet in spet.
(Zelenica, Marjan Perko)

Parkiramo levo od platoja pred vstopom v ljubeljski predor na makadamskem parkirišču pod nekdanjim hotelom. Do Planinskega doma na Zelenici imamo tri možnosti; markirano planinsko pot, neoznačeno graničarsko pot ali transportno-reševalno pot. Izbrali smo markirano planinsko pot, ki pelje po levi strani nekdanje smučarske proge v smeri proti Zelenici, Vrtači in Stolu.

Po smučarski progi proti vrhu

Po približno 15 minutah hoje po zmerno vzpenjajočem se kolovozu skozi bukov gozd pridemo na opuščeno smučarsko progo. S poti se odstira razgled levo na velika melišča pod Begunjščico in desno proti grebenu Ljubeljščice.

Na zaraščajočem se travniku pred kočo na Vrtači, srednjo postajo nekdanje sedežnice, lahko konec maja ali v začetku junija opazujemo lepi čeveljc v polnem razcvetu. A ne pozabimo, ta krasna cvetlica z največjim cvetom med evropskimi orhidejami je zaščitena rastlinska vrsta in njena rastišča so del evropskega omrežja Natura 2000.

V 40 minutah od začetka naše hoje prispemo do koče na Vrtači. Od tu nadaljujemo po markirani poti, ki vodi skozi pas rušja in se na krajšem odseku strmo vzpne. Zadnji del poti do koče lahko opravimo po zložno vzpenjajoči se oskrbovalni poti ali po nižje ležeči planinski poti.

Dom na Zelenici

Dom na Zelenici leži na zeleniškem sedlu med severnim ostenjem Begunjščice na jugu in mejnim grebenom Na Možeh na severu. Od tu lahko nadaljujemo pot proti Roblekovem domu na Begunjščici, na Begunjščico, Vrtačo in Stol, zanimive pa so tudi druge okoliške ture, na primer do Koče pri izviru Završnice, na Palec ali na Zelenjak.

Dom na Zelenici je leta 1999 uničil požar, sedanji pa je bil odprt leta 2011. V njem domuje tudi Gorniški učni center Zelenica, kjer se odvijajo različna izobraževanja s področja gorništva. Omogoča vodenje in logistično pomoč pri izvedbi programov gorniških organizacij – alpinističnih tečajev, usposabljanj gorskih vodnikov, markacistov, gorskih reševalcev in z veseljem sprejme skupine mladih planincev. V domu je urejen dostop do interneta.

Priljubljen cilj turnih smučarjev

Zelenica je pozimi, predvsem zaradi lahkega dostopa do izhodišča, priljubljen cilj turnih smučarjev iz Slovenije in sosednje avstrijske Koroške.


Zemljevidi:

  • Karavanke-osrednji del 1:50 000, PZS
  • Stol in Begunjščica 1:25 000, PZS
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...