Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

T21 - Kofce
Do priljubljenih slastnih štrukljev s smučmi

Na najbolj zahodnem delu Košute leži prostrana planina Kofce, ki je v kopnem delu leta zelo priljubljen cilj predvsem veselih planincev, mladih in starih, ki uživajo v dobrotah domače kuhinje. Ko gorske smrekove gozdove, višje pa travnata pobočja in planinske pašnike zasuje sneg, pa se na tem področju prostranega razgleda in zimskega veselja naužijejo obiskovalci s turnimi smučmi in krpljami.

Izhodišče

Južna pobočja Košute in tudi vrhovi v njenem dolgem grebenu so dostopni iz Podljubeljske doline ali iz doline Tržiške Bistrice (vasi Dolina in Jelendol). Ugodnejši je pristop iz centra vasi Podljubelj, kjer se proti desni zapeljete po ožji cesti do zaselka Pod Košuto, kjer je urejeno parkirišče (bodoča vstopna točka) pod gorskima kmetijama Zajmen in Matizovec. Od tu nadaljujete v smeri označene planinske poti proti Kofcam.

Vzpon

Z izhodišča se po cesti ali markirani planinski poti vzpnete najprej do kmetije Matizovec, od tu dalje pot poteka skozi strnjen gozd z nekaj gozdnimi jasami in čistinami. Poznavalci območja se lahko vzpnejo po eni od zasneženih gozdnih vlak v smeri planote Ravne pod Kofcami, če pa ste tu prvič, potem se raje držite markacij označene planinske poti proti Domu na Kofcah. Po uri hoje dosežete prostrane pašnike tik pod planinskim domom. Od tam se vam odpre razgled, ne le proti Velikemu vrhu (2086 m), temveč prvič tudi proti vzhodnemu delu grebena Košute. Mimo priljubljene planinske koče, kjer se tudi pozimi lahko okrepčate, nezahteven vzpon lahko nadaljujete proti severu, po ne prestrmih odprtih terenih do razgledne točke, kjer stoji lesen križ (kota 1596 m).

Nezahteven turni smučar ali krpljar bo vzpon končal na tej izravnavi ali nekaj deset metrov višje, ko se strmeje začne vzpenjati Froncov greben proti vrhu Kofce gore.

Spust

Zelo prijeten in nezahteven spust poteka po smeri vzpona do planinske koče in še dlje do gozdne meje. Od tu naprej pa je spust s smučmi na nogah primeren le za spretne smučarje, ki si bodo znali izbrati varen spust med množico smrek in ozkih gozdnih vlak nad kmetijo Matizovec. Nižje po dolini Pod Košuto vam tik pred koncem spusta nasmeh na obraz prinese še nekaj prijetnih zavojev prek zasneženih travnikov.

Posebnosti in opozorila

V spodnjem delu vas pot večinoma vodi skozi gozd, kjer je le redko (ob večjih količinah snega) možno smučanje prav do izhodišča. Običajno je potrebno vsaj del spusta opraviti s smučmi na nahrbtniku. Na opisani trasi ture ni večje izpostavljenosti snežnim plazovom, zato je obisk primeren tudi ob slabših vremenskih-lavinskih razmerah.

Ostale možnosti

Vzpon in spust je možen tudi iz vasi Dolina nad Dovžanovo sotesko, mimo kmetije Ukec se vzpnete do sedla Kal (1112 m), od tam naprej po planinski poti ali cesti na Ravne, kjer ste že tik pod Kofcami.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...