Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Festival tržiških bržol

Obari podobna jed je prava lokalna specialiteta z večstoletno tradicijo. Turistično društvo Tržič je z namenom ohranjanja in promocije te znamenite jedi pričelo z vsakoletno organizacijo Festivala tržiških bržol, tekmovanja v kuhanju tržiških bržol na odprtem ognju.

Iz mesa ovac so Tržičani že davno kuhali nekakšno ovčjo obaro. Ovčjemu mesu so dodali česen, čebulo, krompir in začimbe: veliko šetraja, brinove jagode … Iz tega je nastala slastna jed, ki je z videzom, vonjem in okusom prej spominjala na govejo, kot pa na ovčjo obaro.

Recepti iz starih kuharskih knjig pa pripovedujejo, da je tržiška bržola kos mesa od koštruna (ovna), ki ga je treba peči v enem kosu, kot pečenko, vendar z začimbami kot za obaro. Tako so v revnih kuhinjah pripravljali obilno zalite tržiške bržole, da so z majhno količino mesa lahko nahranili več lačnih ust. Na gostijah in v jedilnicah premožnejših meščanov pa so se mastili s koštrunovo pečenko.

Tržiške bržole so danes še vedno na jedilnikih tržiških gospodinj. Vsaka jih skuha nekoliko po svoje, vendar so vsem skupne glavne značilnosti jedi.

Stari Tržičani bi o jedi vedeli povedati: "Baje so bl `nkat na Kofcah n gunarji, pa so mav žinglal. Poj so pa ratl vačn, pa so ktel eno beco ujet pa jo skuhat. Pa jm je res ratov eno staro beco ujet pa so jo žačel rontat. Poj je pršu nasledn dan kmet gor, pa b jh nagravžn nakneftrov če b zvedu, de so mu beco zakval. Pa je tel probat kuga rontajo, pa je reku de to ni beca ampak de gušta k govedna. Tko de more dobra bržola zmeri imet žmah kukr govedna."

To bi v knjižnem jeziku zvenelo: "Menda so bili nekoč na Kofcah neki pobalini, ki so se zabavali in popivali. Postali so lačni in so sklenili uloviti mlado ovco in jo skuhati. Res jim je uspelo ujeti eno staro ovco (stare ovce imajo trdo in neokusno meso). Naslednji dan pa je na planino prišel kmet, ki bi jih pošteno natepel, če bi izvedel, da so mu skuhali ovco. Poskusil je obaro, a je menil, da že niso skuhali njegove ovce, ampak govedino. Zato mora meso tržiške bržole imeti okus podoben govedini."

Datum naslednje prireditve

nedelja, 2. september 2018

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...