Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Livarna z muzejem in galerijo Mebron

Ulivanje različnih kovin v modele je predstavljalo enega izmed temeljnih kamnov v razvoju od preprostih družb do razvitih civilizacij. V livarni si lahko ogledate nekaj utrinkov iz razvoja ene najbolj kompleksnih obrti na svetu, ki obstaja že več tisoč let.

Livarstvo je ena najstarejših obrti, a je tudi v modernem svetu še vedno aktualna dejavnost. Prvič se je pojavilo že v sedmem tisočletju pred našim štetjem, ko so začeli izdelovati prve ulitke iz brona.

V daljni preteklosti je bilo ulivanje namenjeno izdelavi orožja, dandanes pa pozornost usmerja predvsem v umetnine in vsakodnevno uporabne izdelke. Livarska tehnika je napredovala, tako da danes mojstri izdelujejo vse od starinskih okovij, kljuk in kipov, do zahtevnih visokotehnoloških izdelkov. Litje se je nekoč opravljalo s pomočjo peščenih kalupov, danes pa se uporabljajo tudi mnoge druge tehnike, med drugim precizni liv, ki ga prakticirajo tudi v Mebronu.

ŠEGA ULIVANJA SVINCA

Ta zanimiva navada se je v Tržiču ohranila še do začetka 20. stoletja in se je uporabljala kot način napovedovanja prihodnost z ulivanjem staljenega svinca v vodo. To je bilo povezano s Prehodnim obdobjem dvanajstih dni med božičem in svetimi tremi kralji. Tiste dni naj bi bil po verovanju svet odprt dobremu in zlemu, tako so ljudje nekdaj trdili. Verjeli so, da z ulivanjem svinca v vodo nekateri modri ljudje pogledajo v prihodnost in napovedo prihodnje dogodke.

Zadnjemu dnevu v letu so Slovenci pravili staro leto, večeru tistega dne pa drugi sveti večer, poznejše ime je Silvestrovo. Prav ta zadnji večer so vedeževali s pomočjo svinca in iz oblik, ki jih je dobil v vodi, prerokovali so prisotnim o zdravju, sreči, ljubezni in prijateljstvu. Ta obred je bil po bučnem proslavljanju opravljen opolnoči, tako da so po družinah ali skupinah vlivali staljeni svinec v ponvice, napolnjene z vodo. Če je strjeni svinec pokazal obliko mačka, je to pomenilo hinavščino, pajek je prinašal nesrečo, konj je za podeželsko dekle pomenil, da bo dobilo za ženina kmečkega fanta, mestni gospodični pa oficirja na konju itd.

Kontakt in več informacij

Mebron d.o.o., Za Mošenikom 15, 4290 Tržič
T: 041 860 502, 040 735 063
E: info@mebron.si

Delovni čas

Od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro oz. po predhodni najavi.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...