Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Partizanska tehnika Kokrškega odreda
Skrivno tiskanje partizanske propagande

Partizanske tehnike so bile »skrivne« tiskarne, v katerih so partizani razmnoževali lističe s parolami, letake in drug propagandni material. Njihova dejavnost je med drugo svetovno vojno ljudi spodbujala k uporu proti Nemcem. Ogledati si je mogoče njeno rekonstrukcijo.

V Partizanski tehniki, predstavitvi partizanske tiskarne Kokrškega odreda v Dolini nad Tržičem se lahko seznanite s propagandno službo med narodnoosvobodilnim bojem med letoma 1941 in 1945.

Take tiskarne so se na Gorenjskem začele ustanavljati leta 1942. V njih so oddajali radijska poročila, lističe s parolami, letake in drug propagandni material. Partizanska tehnika Kokrškega odreda je izdajala glasilo Gorenjskega odreda Gorenjski partizan. Partizanski tisk je bil pomemben dejavnik v boju proti okupatorju. Spodbujal je prebivalstvo, da se pridruži enotam narodno-osvobodilne vojske.

Partizanska tiskarna Kokrškega odreda je bila postavljena na skritem mestu v gozdu, ki je omogočal varnost, dobre kurirske povezave, oskrbo s hrano in materialom, ter možnost varnega umika pred okupatorjem. Kljub številnim obhodom Partizanske tiskarne sovražnik ni nikoli odkril.


Kontakt in NAJAVA VODENIH OGLEDOV

Tržiški muzej, Muzejska 11, 4290 Tržič
T: 04 53 15 500
E: trziski.muzej@guest.arnes.si

Delovni čas

Po predhodnem dogovoru.

Vstopnina

  • družine: 5 EUR,
  • otroci, mladostniki, študenti in upokojenci: 1,5 EUR,
  • odrasli: 2,5 EUR

Brošura Partizanska tehnika

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...