Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Tominčev slap
Poletna osvežitev pod slapom

Tominčev slap na Belem potoku v Podljubelju je vrezan v steno konglomerata, starega dobrih 230 milijonov let. Po močnejših nalivih njegove vode bučno odmevajo po Šentanski dolini. Poleti skoraj usahne, a vode v tolmunu je vedno dovolj za osvežitev po napornem raziskovanju okoliških gora.

Z avtoceste Ljubljana – Jesenice v Podtaboru zavijemo proti Tržiču in Ljubelju. Peljemo se mimo Tržiča in v Podljubelju zavijemo desno. Na križišču gremo levo, mimo gostilne Ankele in čez nadvoz. Če bomo parkirali pri avtokampu Tominčev slap, zavijemo levo, drugače pa peljemo naravnost še slab kilometer, kjer parkiramo ob ostrem levem ovinku v bližini slapu. Ker je na parkirišču pogosto deponija hlodovine je bolje parkirati pri kampu. Do slapu, ki je od parkirišča oddaljen 50 metrov, je ob vodi speljana kratka sprehajalna pot.

Tominčev slap je naravna vrednota državnega pomena.

Beli potok v dveh curkih pada čez osupljive sklade konglomerata. Že na vrhu se njegov stržen razcepi, tako da debelejši curek najprej zdrsi po zglajeni in izžlebljeni steni, ki se kmalu odseka, da voda navpično pada v tolmun; tisti tanjši pa si gloda pot nekoliko postrani po prelomni razpoki prav do dna. 

Voda je v milijonih let precej znižala slap, vendar je v svoji lepoti vreden našega obiska v vseh letnih časih.

Poleti ga lahko obiščemo ob povratku z ene od pohodniških tur v okoliških gorah ali med kolesarskih podvigom, ko si v tolmunu lahko osvežimo utrujene noge, pozimi pa slap poledeni in pričara prav svojevrstne podobe.

V bližini poteka:

Vredno obiska v bližini:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...