Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Bornova pot na Prevalo

Lepa in dokaj ravninska gorska pot, ki vodi od mejnega prehoda Ljubelj pod najvišjimi gorami Begunjščice preko melišča do tunelov in naprej po gozdu vse do planine Prevala. Pot, ki je zanimiva za družine, ki radi zahajajo v gore ali enodnevne izlete.

Bornova pot na Prevalo

Pot je dobila ime po baronu Juliju Born, ki se je rodil 1840 v Berlinu, umrl pa leta 1897 v Brightonu v Veliki Britaniji. Veliki bankir iz Berlina. V Sloveniji je gradil in vlagal kar veliko. V Jelendolu si je postavil dvorec. Njegovi nasledniki naj bi se še danes borili za premoženje. Bil je lovec in tunele je dal prekopati prav zaradi lova. Pot ga je hitro pripeljala na drugo stran Begunjščice, kjer je bil lov bogatejši. O teh tunelih je še nekaj zgodbic.

Na pot sva se odpravila malce bolj pozno, saj je vročina prevelika za hojo na odprtem. Od Kranja po avtocesti za Tržič in naprej za Ljubelj. Pri mejnemu prehodu sva parkirala za Duty Free shop trgovino. Po novem naj bi bilo parkiranje plačljivo. Odpravila sva se mimo starega propadajočega hotela. Prečkanje prvega melišča in prispela sva med krošnje dreves. Lepa in uhojena pot naju vodi vse do naslednjega melišča. Pot je bila pred kratkim poškodovana. Na določenih delih je tako obnovljena, vendar je potrebno nekaj pazljivosti. Kmalu po začetku prispeva do tunelov. Potrebna svetilka in nepremočljiva obutev. V primeru večjih padavin je v drugem tunelu veliko vode.

Zacetek poti na Prevalo

Pot vodi skozi dva tunela. Prvi je na začetku malce nižji in je potrebno malce paziti na glavo. Na sredini je prekinjen kjer se lepo vidi v dolino proti cesti, ki pelje na mejni prehod Ljubelj. Razgibana in zanimiva pot tudi za otroke, saj jim med hojo ne bo dolgočasno.

Razgledi

Vhod v tunel

Prihod iz tunelov je božanski. Razlika v temperaturi v tuneli in na odprtem je tudi do 15°C. Pot naju od tunelov vodi le še po gozdnati poti. Počasi se dviguje in naporov ni. Po kakšni uri hoje prispeva na planino Prevala. Pogled proti vrhu Begunjščice, Košuti in Velikemu vrhu je prelep. Ob najinem prihodu so obnavljali ogrado ob koči. Poiščeva si prijeten kotiček in želja po kislem mleku je bila velika. Kislo mleko za 2€ se nama ni zdelo veliko. Kar malce prepoceni.

kislo mleko

Ura je bila dokaj pozna in počasi sva se pričela vračati nazaj proti Ljubelju. Tik pod kočo se pot sicer za kratek čas izgubi v široki narejeni gozdni poti. Nekaj pohodnikov še srečava , kljub pozni uri. Spust proti parkirišču je bil malce hitrejši. Do tunelov prispeva hitro in narediva še nekaj posnetkov za spomin. Tik ob izhodu iz tunelov sem prejel še spomin na mojo glavo. Buška, ki je hitro rasla.

Po dobrih dveh urah hoje prispeva do parkirišča. Pot, ki je vedno lepa, čeprav se po njej odpravljate že stotič. Iz planine Prevala se lahko odpravite tudi višje v gore proti Begunjščici. Od tod vas bo pot spremljala veliko bolj strmo.

Popoldanski dan je tako minil hitro in prav prijetno. Vročine ni bilo čutiti preveč. Kmalu se odpravljava na izlet. Kam in kako boste izvedeli na blogu.


Oznake: karavanke, prevala, planine, pohodništvo, planinarjenje, ifeelsLOVEnia

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...