Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Gorsko kraljestvo zgodb in čudes

Dobri čevlji so najboljši spremljevalec

Pot skozi Tržič so dobro uhodili že Stari Rimljani in več kot tisočletje za njimi tržiški šuštarji. Naše mesto ima zmajevske korenine in najdaljšo tradicijo čevljarstva v Sloveniji. Tržičani smo od nekdaj vedeli, da je dobra obutev najboljši spremljevalec na vsaki poti, a smo se radi tudi sezuli in začutili travo pod bosimi stopali. Spoznajte našo zgodovino in tradicije v Tržiškem muzeju.

Najhitrejša pot od Alp do morja

Cestni prelaz Ljubelj nad Tržičem omogoča najhitrejšo pot od slovenskih in avstrijskih Alp do morja. Nekoč je bilo celo v Tržiču tropsko morje in vse od takrat so v neverjetni Dovžanovi soteski obstali na milijone let stari fosili, ki so priča tisočletjem popotništva in trgovine skozi doline pod Karavankami. Gospe v starem mestnem jedru Tržiča, ki je zaščiteno kot kulturni spomenik, so si pred stoletji dale narediti kar »firb'c« okno za opazovanje prometa na cesti. Danes vas vabimo, da se udobno namestite v Tržiču ali okolici in začnete peš ali s kolesom odkrivati lepote Karavank, naših hišnih gora.

Najboljša destinacija za turno kolesarjenje

Tržiško je raj za kolesarje. Izbirate lahko med več kot 30 trasiranimi kolesarskimi potmi. Vsaka pelje v drugačen svet, pa naj bo skozi prostrane gozdove in travnike ali po divjih gorskih pobočjih. Družine boste uživale na poti skozi Dovžanovo sotesko in ob potoku Stegovniku, ki se konča s čudovitim slapom. Razgibani tereni, ki obljubljajo divje spuste, tečejo po pobočjih Košute, Kriške gore in Begunjščice.

Gore in najsodobnejši gorniški učni center

Naša mitična gora je Košuta, saj jo je ob lomastenju in rohnenju zmaja, ki se je rodil iz Petelinovega jajca, razklalo na pol. Ljudje so se morali preseliti v dolino in zrasel je Tržič. Tržiški šuštarji so pred desetletji, ko je bila industrija izdelovanja obutve v tovarni Peko na vrhuncu, povezali in označili Tržiško planinsko pot, na kateri lahko v petih dneh obredete dvatisočake tržiških Karavank z izhodiščem v mestu. Tisti najbolj vzdržljivi in adrenalinsko navdahnjeni lahko si lahko na isti trasi zadate poseben izziv in pretečete najzahtevnejši slovenski gorski ultramaraton. Srce tržiškega planinarjenja je na Zelenici, kjer imamo gorniški učni center z izobraževanji in vso opremo, ki jo potrebujete za alpinistične podvige.

Tržiški šuštarji pripovedujemo

Naši šuštarji ali čevljarski mojstri so polovico leta brez prestanka delali v delavnicah, v toplih mesecih pa so hodili v štero, od vasi do vasi popravljat in prodajat čevlje. Z vsakim korakom so Tržiču vdahnili del vandrovske duše. Svoje zgodbe že desetletja delimo z obiskovalci na dveh tradicionalnih praznikih, na Gregorjevo v marcu, ko se ptički ženijo in spuščamo luč v vodo, in na Šuštarsko nedeljo v septembru, ko staro mestno jedro zaživi s polnimi stojnicami čevljev, izdelanih v Sloveniji, in drugih izdelkov domače obrti.

Se vidimo na križišču naših poti!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...