Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Tržiški muzej

Tržiški muzej predstavlja nekoč izjemno močno razvite obrti, ki so dajale kruh številnim Tržičanom. Prostore ima v nekdanji Pollakovi barvarni in usnjarni v starem fužinsko-obrtniškem delu Tržiča ob še ohranjenih vodnih rakah. Posebno zanimiv je prikaz čevljarstva in obuvanja, izdelave usnja, slavnih tržiških višnjevih nogavic, izdelave modrotiskanega blaga in prikaz smučarske tradicije.

Najbogatejša čevljarska zbirka v Sloveniji

Razstava Tržiški šuštarji v Tržiškem muzeju predstavlja najbogatejšo čevljarsko zbirko v slovenskem prostoru - tako glede števila predmetov in vsebinah, ki so predstavljene na razstavi, kakor glede tradicije čevljarstva, ki je zaznamoval ta prostor.

Razstavi Tržiška šuštarija osnovo predstavlja prek 500 izbranih predmetov, ki govorijo zgodbe o preteklem delu in življenju čevljarjev. Ob njih so različni ambienti predstavljeni z avdiovizualnimi gradivi, ki dopolnjujejo razstavne prostore, kakor tudi interaktivni kotički za otroke in odrasle.

Usnje vseh barv

Stalna razstava o zgodovini tržiške usnjarske obrti prikazuje tradicijo in življenje tržiških usnjarjev, postopek strojenja kož ter uporabo usnja nekoč in danes.

Otroci se s posebnostmi usnjarske tradicije na prijeten in interaktiven način spoznajo v kotičku Jelenčka Jaka.

Razkošje obrti

Tržič je bil leta 1492 povzdignjen v trg, s čimer je dobil pravico do tedenskih sejmov. Na razstavi so simbolično predstavljeni kovači, krojači, kolarji in mesarji. Moč je mogoče preizkusiti na kovaškem nakovalu, zavrteti kolo sreče, se fotografirati v starinski obleki …

Sloves tržiških višnjevih nogavic

Tržič je bil najmočnejše nogavičarsko središče na Slovenskem. Visoke volnene nogavice so izdelovali moški, ženske in otroci. Največ so jih barvali v modro – v višnjevo barvo. Preizkusite se lahko v pletenju neskončne nogavice in ugibate, kako so imenovali posamezne vzorce.

Lan je lan, z njim je dela leto in dan

Ljudje so sejali lan, iz njega spredli niti in tkali platno. Blago izdelovali iz volne in svile, iz celuloznih in sintetično pridobljenih vlaken. Različna vlakna, niti in tkanine si lahko ogledate, jih primete, tkete lahko preprogo … Na videu si lahko ogledate postopek predelave lanu, ob zvočni ograji spoznate zanimivosti.

Čarobnost modrotiska

Modrotisk je poseben način ročnega tiskanja vzorcev na blago, ki se obarva z indigom. Ogledate si lahko film s prikazom starega načina tiskanja blaga, si z vzorci tržiškega modrotiska okrasite svoj koledarček, spoznate, kako so se nekdaj oblačili v Dolini nad Tržičem …

Otroški kotiček

Otroci se lahko preizkusijo v različnih dejavnostih, povezanih s tržiško dediščino. Tam je zmaj, ki je lomastil po Košuti, kovač, mizar in čevljar, ki opravljajo svoje delo, podplati, ki čakajo, da jim zabiješ cveke …

Smučarski muzej

Slovenski smučarski muzej predstavlja pomembne vsebine iz bogate zgodovine tržiškega in slovenskega smučanja.

Na stalni razstavi je prikazana zgodovina smučanja od prvih pričevanj v prazgodovini, prvi zapisi Janeza Vajkarda Valvasorja o bloškem smučanju iz leta 1689 in razvoj smučanja vse do danes. Del razstave je posvečen velikim imenom slovenskega alpskega smučanja, ki so dosegli največje uspehe na olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih in zmagovalci svetovnega pokala. Posebno mesto na razstavi zavzemajo tržiški smučarji, predstavljeno je življenje in kariera Bojana Križaja in Žana Koširja.


Kontakt in več informacij

Tržiški muzej, Muzejska 11, 4290 Tržič
T: 04 53 15 500
E: trziski.muzej@guest.arnes.si

Delovni čas

Od torka do nedelje od 10. do 18. ure. Muzej je zaprt ob ponedeljkih, 1. januarja, velikonočno nedeljo, 1. novembra, 25. decembra. Za najavljene skupine odprto tudi po dogovoru.

Vstopnina

  • družine: 7 EUR,
  • otroci, mladostniki, študenti in upokojenci: 2 EUR,
  • odrasli: 3 EUR
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...