Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Fužina Germovka

Fužina Germovka je najbolje ohranjena kovaška delavnica v Tržiču. Zgrajena je ob rakah, umetni strugi, po kateri teče voda Mošenika. V njej so izdelovali kose, srpe, lopate in drugo orodje.

Fužina Germovka, stoječa v starem kovaško-obrtnem delu mesta, priča o nekdaj zelo razvitem železarstvu v Tržiču. Prve žebljarne so tu delovale že v začetku 14. stoletja. Ob potoku Mošenik so stale številne fužine, ki so izkoriščale energijo vodnega toka, le-tega pa so kasneje razpeljali še z rakami (vodnimi kanali). Fužine so se delile na kosarne, ki so izdelovale kose in srpe, ter na izdelovalnice t. i. černjave (sekir, vil, motik, lopat …).

Germovka je ena od dveh najstarejših tržiških kosarn. Leta 1811 je zgorela v velikem požaru in bila kasneje obnovljena skladno z nekdanjim videzom; je edina od nekdaj številnih fužin in plavžev, ki se je ohranila po požaru. Delovala je do sredine 20. stoletja; v zadnjih desetletjih so v njej izdelovali predvsem »černjavo.«

V kovaški delavnici so ohranjena stara kurišča, kovaška mehova, norec (mehanizirano težko kladivo) in nekaj druge opreme. V manjšem prostoru, brusilnici, je razstavljen lepo ohranjen brusni kamen z zelo redkimi načinom močenja, ki ga je gnalo pogonsko-vztrajniško kolo.


Kontakt in več informacij

Tržiški muzej, Muzejska 11, 4290 Tržič
T: 04 53 15 500
E: trziski.muzej@guest.arnes.si

Delovni čas

Po predhodnem dogovoru.

Vstopnina

  • družine: 5 EUR,
  • otroci, mladostniki, študenti in upokojenci: 1,5 EUR,
  • odrasli: 2,5 EUR
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...