Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Via Alpina – vijolična pot

Obhodnica Via Alpina povezuje 8 alpskih držav; Avstrijo, Francijo, Italijo, Lihtenštajn, Monako, Nemčijo, Slovenijo in Švico, prek Slovenije pa potekata rdeča in vijolična pot. Slednja v 66 etapah vodi skozi tri države; Avstrijo, Slovenijo in Nemčijo. Večinoma poteka po nezahtevnih terenih, za vse, ki si želijo zahtevnejših vzponov, pa je v štirih etapah, ki prečkajo tržiško občino, nešteto možnosti.

4 etape, 15 ur in 55 minut zmerne hoje, 42,6 kilometrov razglednih poti

Via Alpina sodi med planinske poti in je v Sloveniji označena s Knafelčevo markacijo, dodatno je pot opremljena s tablicami Vie Alpine, na koncu posamezne etape pa je postavljena tudi dodatna informacijska tabla. Smer hoje je poljubna, mi bomo začeli na zahodu.

Od etape do etape

Roblekov dom - Koča na Dobrči

Dolžina: 8,1 km, čas hoje: 3 ure 30 minut.

Ta etapa se prične na Roblekovem domu pod Begunjščico (1657m) in nas vodi čez južno pobočje Begunjščice proti vzhodu. S poti je krasen razgled na Ljubljansko kotlino, Bled in Julijske Alpe. Sledi zmeren spust do planine Preval, kjer se v poletnem času lahko okrepčamo s planšarskimi jedmi. Pot nadaljujemo po razgibanem delu Slovenske planinske poti do Podgorske planine, od koder se tisti z dovolj moči lahko povzpnejo še na vrh Dobrče (1634m), ostali pa zaključijo etapo v Koči na Dobrči (1478m).

Zanimivost: Dobrča je najbolj zahodni del Kamniško-Savinjskih Alp.

Koča na Dobrči - Tržič

Dolžina: 8,1 km, čas hoje: 2 uri 30 minut.

Od koče na Dobrči se bomo spustili v dolino Mošenika in Tržiške Bistrice. Pot poteka prek Lešanske planine, kjer se lahko za trenutek ustavimo in se razgledamo proti vzhodu, kjer nas bosta vodili naslednji dve etapi. Severno se bohoti greben Košute, lepo se vidijo Stegovnik, Javornik in Storžič, pod slednjima pa ledeniško preoblikovana Lomska dolina.

S spustom nadaljujemo do Bistriške planine, kjer moramo biti pozorni na razpotje na južnem delu planine. Mi se držimo leve. Spuščamo se v dolino Mošenika, z gozda preidemo na travnik in mimo kmetije nadaljujemo hojo proti Tržiču, ki je cilj druge etape.

Tržič - Dom pod Storžičem

Dolžina: 9,5 km, čas hoje: 5 ur 30 minut.

Na prejšnji etapi smo se z razglednih višav spustili v civilizacijo, danes pa je pred nami zahtevnejši vzpon v lepo ohranjeno naravno okolje. Iz centra Tržiča se po grebenu prek Male in Velike Mizice vzpnemo do Koče na Kriški gori (1471m). Postanek ob malici in lepem razgledu na Ljubljansko kotlino je na mestu. Nad Kriško goro lahko ob primernem vremenu poleg planinskih kavk občudujemo tudi številne jadralne padalce, ki imajo na Kriški gori in pod njo urejeni vzletišči.

Pogled proti vzhodu nam narekuje nadaljevanje poti prek Tolstega vrha. Vse bližje smo mogočnemu Storžiču, v vznožje katerega nas pelje današnja etapa. Do Planinskega doma pod Storžičem (1123m) lahko najbolj vzdržljivi opravijo še vzpon prek Psice na Storžič in se v zatrep Lomske doline spustijo prek Žrela, a pot je zelo zahtevna. Večino pohodnikov zato izbere pot prek Male Poljane in planine Jesenje. V Domu pod Storžičem je čas za počitek in okusen topel obrok, za katerega bo poskrbel oskrbnik.

Dom pod Storžičem - Zgornje Jezersko

Dolžina: 16,9 km, čas hoje: 4 ure 25 minut.

Skozi gozd, prek gozdnih jas in travnikov se najprej povzpnemo na planino Javornik. Desno nad nami je Veliki Javornik oz. Ženiklovec, kjer je bilo včasih manjše smučišče, danes pa je raj za turne smučarje.

Kratek čas sledimo cesti in na ostrem ovinku v levo skrenemo s ceste desno na pot, ki prek gozdne jase pelje proti Stegovniku. Stegovnik (1692m) je razgledna grebenska gora med Košuto in Storžičem, ki se lahko pohvali z najstarejšimi kamninami v tržiškem koncu. Vzpon je delno zahteven in zanimiv, saj pot poteka prek lestve skozi naravno okno oz. dvojno jamo. Do vrha nas loči le še dokaj strm vzpon po žlebu.

Prek grebena se sprehodimo proti severovzhodu in spustimo na planino Fevča in naprej mimo Močnikovega sedla do Spodnjega Jezerskega. Do Zgodnjega Jezerskega nas čaka še 25 minut hoje pretežno po asfaltni cesti.

V bližini poteka:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...