Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Kurnikova hiša
Življenje, kot se ga le še spominjamo

Rojstna hiša pesnika Vojteha Kurnika, je izjemna ostalina tržiške stavbne dediščine. Hiša z zidanim pritličjem, lesenim nadstropjem, skodlasto streho, črno kuhinjo ter sušilnimi odprtinami na strehi povezuje kmečko in trško arhitekturo 18., 19. in prve polovice 20. stoletja. V njej je predstavljeno bivalno okolje pretekle dobe, v eni izmed izb pa življenje in delo pesnika.

Kurnikova hiša zavzema v Tržiču posebno mesto. Po požaru, ki je leta 1689 upepelil večino hiš pod farno cerkvijo, so v sredini 18. stoletja na temeljih pogorele hiše postavili novo, ki se je ohranila vse do današnjih dni.

Kurnikova hiša sodi med najdragocenejša pričevanja pretekle bivanjske kulture v Tržiču.

Navdušujoča je njena več kot tri stoletja dolga zgodovina, v kateri je hiša, kjer se je po domače reklo pri Rodarju, menjala svoje lastnike, svojo obliko in funkcijo. Današnje ime nosi po priimku pesnika in kolarja, ki se je leta 1826 rodil v njej - po Vojtehu Kurniku.

Pritličje je zidano, nadstropje pa leseno, prav tako kot tudi s skodlami krita streha. Na strehi so sušilne odprtine (dvignjene stranice) za sušenje volne ali platna. Ima dve črni kuhinji, v pritličju tudi belo kuhinjo, v nadstropju njeno podobo zaznamuje gank.

V pritličju je prikazana lokalna bivanjska kultura, ena od kamer pa je namenjena predstavitvi življenja in dela Vojteha Kurnika.

V zgornjem nadstropju je stalna razstava Kolo se vrti, ko prevaža tovor in ljudi, ki prikazuje umetnost izdelovanja koles.

Vojteh Kurnik

Vojteh Kurnik (1826 – 1886) je bil po poklicu kolar. Bil je izobražen, pesnikoval je, zbiral pregovore in drugo izročilo. V času, ko je Tržič slovel kot nemškutarski kraj, je pisal v slovenščini – je najbolj znan tržiški pesnik dobe romantike. V pesmih je opisoval svoj kraj, prebivalce, njihovo delo in navade. V izročilu se je ohranilo, da je svoje pesmi zapisoval kar na oblance in jih z njih potem prepisoval v zvezek. Svoje pesnikovanje in zglede, ki jim je sledil, je sam označil s sledečimi besedami:

»Moj oča je Vodnik,
Prešeren pa stric,
zato sem podpornik
slovenskih modric!«


Kontakt in več informacij

Tržiški muzej, Muzejska 11, 4290 Tržič
T: 04 53 15 500
E: trziski.muzej@guest.arnes.si

Delovni čas

Po predhodnem dogovoru.

Vstopnina

  • družine: 5 EUR,
  • otroci, mladostniki, študenti in upokojenci: 1,5 EUR,
  • odrasli: 2,5 EUR
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...