Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Pot maršala Radetzkega
Kjer se je začel Radetzky marš

Le kaj je v Tržiču tako vnebovzetnega, da je slavni maršal Radetzky - prav tisti katerega slavni marš igrajo Dunajski filharmoniki vsakega novega leta dan in vsa svetovna smetana vzhičeno ploska po taktu - potem, ko si je med bitkami z Napoleonom le vzel čas za poroko, prav v tem kraju od skope tašče kupil grad za kar 60.000 goldinarjev? Všeč mu je bil! Verjemite. Bil je človek z okusom!

Grad Neuhaus

Od parkirišča pri Dvorani tržiških olimpijcev se po stopnicah vzpnemo do gradu Neuhaus.

Grad Neuhaus se dviguje na griču za cerkvijo sv. Andreja in pod njim se je razvila prvotna tržiška naselbina. Njegov najslavnejši lastnik je bil zagotovo grof Johann Josef Wenzel Radetzky von Radetz, avstrijski feldmaršal češkega rodu, ki je grad skupaj s posestvom kupil od svoje tašče in med letoma 1807 in 1819 tu tudi občasno živel.

Ko je leta 1811 Tržič prizadel grozovit požar, ogenj ni prizanesel niti staremu gradu Neuhaus. Po požaru je cesar Napoleon dodelil Tržiču denarno podporo, kako plemenit je bil Radetzky in kako rad je imel Tržič pa pove dejstvo, da je oskrbniku gradu Neuhaus naročil naj pri gradnji novega gradu zaposli Tržičane, za njihove plače pa uporabi celoten znesek, ki so mu ga dodelili za pogorelo graščino.

Francosko znamenje

Na sedlu med Neuhausom in pobočjem Kamnika stoji grajsko znamenje, bolj poznano kot francosko znamenje, kjer naj bi v Napoleonovem času pokopali francoske vojake. Mimo znamenja se po sprehajalni poti sprehodimo do naselja Slap in se po Cankarjevi cesti vrnemo do Kurnikove hiše, kjer zavijemo desno na Partizansko ulico.

Opestniki

Na Partizanski ulici lahko opazujemo številne obcestne kamne, imenovane »opestniki«. Imenujejo se po pestu na kolesu voza, ki se je zadel v obcestni kamen in se tako niso poškodovale hiše oziroma fasade.

Požarna varnost

Pot nadaljujemo po glavni tržiški ulici, Trgu svobode navzdol. Po požaru leta 1811 se je podoba mesta spremenila in svoje bistvo ohranila vse do današnjih dni. Za obnovo mesta po požaru je znaten del svojega premoženja prispeval tudi maršal Radetzky hkrati pa zaukazal tudi spoštovanje protipožarne varnosti - požarni zidovi, kamniti podboji in balkoni ter železna vrata in polkna.

Fužina Germovka

S Trga svobode zavijemo na Kovaško ulico, ki nas pripelje do fužine Germovke (Kovaška ulica 2), najstarejše fužine in kovačnice po letu 1811, hkrati pa tudi edina od nekdaj številnih fužin in plavžev, ki se je v tem delu mesta ohranila vse do danes. Z obnovo po požaru je želel Radetzky ponovno zagnati obrtno in manufakturno dejavnost.

Tržiški muzej

Nadaljujejo ob vodnih rakah, po ulici Za Mošenikom, ki nas pripelje do Tržiškega muzeja (Muzejska ulica 11). Od tu se po ulici, kjer je leta 1811 izbruhnil požar vrnemo na Koroško cesto do picerije Pod gradom in se skozi obnovljeni vhod na grajsko posest vzpnemo nazaj do gradu Neuhaus.

Kamnek

V kolikor nam čas dopušča in smo primerno obuti se lahko povzpnemo še na 873 metrov visoki Kamnek, razgledno točko, ki ponuja prekrasen pogled na Tržič, ob lepem vremenu pa tudi na bližnjo in daljno okolico.

Nekdaj je bil Kamnek golo področje, njegovo pogozdovanje pa se je pričelo z Radetzkim. Po požaru je dal do takrat goli hrib pogozditi z različnimi drevesi, pri tem pa zaposlil veliko revnih pogorelcev in jim tako dal priložnost, da so zaslužili vsaj za borno prehrano.

Na Kamnek od gradu Neuhaus nadaljujemo naravnost v smeri Radetzkyjeve poti. Vzpon nadaljujemo po zložni poti, nato pa nas puščica na drevesu usmeri desno. Nad vrtički pot preide v gozd ter se prične strmo vzpenjati. Dobro označena pot nas vodi še mimo nekaj razpotij, nato pa postopoma preide na vse bolj razgleden greben. Tu nadaljujemo rahlo desno ter se po nekaj minutah hoje povzpnemo na razgleden vrh.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...