Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Kriška gora
Čez Malo in Veliko Mizico po razgled

Iz tržiške kotline se v dve uri in pol dolgem vzponu dvignemo na razgledno Kriško goro. Pred nami je 956 višinskih metrov, a vsak korak smo bližje nepozabnim razgledom. Pot je manj obiskana kot tisti dve, ki na Kriško goro pripeljeta z Zgornjega Vetrnega ali Gozda, zato bo časa za zbistritev misli več kot dovolj.

Ob prihodu v Tržič svoje vozilo parkiramo na enem od javnih parkirnih mest. Malo pred avtobusno postajo je na desni strani Predilniške ceste oporni zid, ki ga prekinejo stopnice. Ob stopnicah je informacijska tabla za pot Via Alpina, saj trasa vijolične poti poteka ravno skozi mesto.

Cerkev sv. Jožefa

Povzpnemo se po betonskih stopnicah, prečkamo ulico Za Virjem in se po kolovozu sprehodimo do cerkve sv. Jožefa. Cerkev na gričku nad Tržičem je bila zgrajena leta 1704. Leta 1959 je pogorela, a je bila v slabih desetih letih popolnoma obnovljena. Zanimiva je predvsem zaradi renesančnega stropa iz leta 1689, ki so ga vanjo prenesli iz cerkvice sv. Jurija.

Tu se za trenutek ustavimo in razgledamo po starem mestnem jedru Tržiča, v ozadju pa se kaže tudi Begunjščica.

Preko dveh Mizic na vrh Kriške gore

Nad cerkvijo zavijemo v gozd na zahodnem pobočju Kukovnice. Prek Male Mizice v pol ure dosežemo razgledno točko Velika Mizica, kjer se še zadnjič ozremo na mestece pod seboj. Pot je na več odsekih precej strma, a na približno tisoč metrih nadmorske višine smo dosegli glavni greben in po zložno vzpenjajoči se poti hodimo vse do koče. Koča na Kriški gori je bila okronana za najboljšo visokogorsko planinsko postojanko v letu 2020! 

Po dveh urah hoje prispemo do križišča s potjo, ki na Kriško goro vodi iz Zgornjega Vetrnega. Do koče in zaslužene malice lahko pod nami opazujemo polja, gozdove in naselja Ljubljanske kotline vse od Ljubljane, mimo Kranja do Radovljice.

Če smo na poti poleti, lahko v popoldanskem soncu celo spremljamo odsev sončnih žarkov z Blejskega jezera. Mikavni so tudi pogledi na hriboviti svet na jugu in skalne vršace Julijskih Alp s Triglavom na čelu. Proti vzhodu pogled pritegneta Tolsti vrh in Storžič, tržiške Karavanke pa vidimo, če se povzpnemo na bližnji vrh.

Po želji lahko tudi podaljšate pot

Če vas še vedno srbijo podplati, se lahko odpravite na enourni sprehod na Tolsti vrh, prek Male Poljane do Doma pod Storžičem prispete v 2 urah in pol, po južnem pobočju Storžiča pa vas do Kališča ločijo 4 ure hoje.

Krajša dostopa, primerna tudi za mlade pohodnike, sta iz Zg. Vetrnega in iz vasice Gozd. Ob lepem vremenu je gora zanimiva tudi za številne jadralne padalce, ki izkoriščajo odlično termiko osončenega, južnega pobočja Kriške gore.

Ko se vrnemo na izhodiščno točko v Tržiču, si v neposredni bližini avtobusne postaje poglejmo informativni tabli, na katerih lahko izberemo naš naslednji pohodniški cilj.


Zemljevidi:

  • Karavanke-osrednji del 1:50 000, PZS
  • Storžič - Košuta 1:25 000, PZS
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...