Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Pot do cerkve sv. Jožefa

Nad tržiškim mestnim jedrom že vse od začetka 18. stoletja bdi cerkev sv. Jožefa. Do nje nas iz mestnega jedra loči le dobrih deset minut hoje, ki je poplačana z lepim razgledom na stari del Tržiča.

Ob prihodu v Tržič svoje vozilo parkiramo na enem od javnih parkirnih mest, najbližje večje parkirišče je pri nekdanji tovarni BPT. Malo pred avtobusno postajo je na desni strani Predilniške ceste oporni zid, ki ga prekinejo stopnice. Ob stopnicah je informacijska tabla za pot Via Alpina, saj trasa vijolične poti poteka ravno skozi mesto.

Preden se povzpnemo po stopnicah pozornost za hip usmerimo na hišo nasproti, v kateri je od leta 1911 do svoje smrti leta 1942 živel in delal znani češki lekarnar Bohuslav Lavička. Lavička je leta 1911 od lekarnarja Robleka v Tržiču odkupil lekarno. Z leti se je uveljavil kot priznan lekarnar, sam je gojil zdravilne rastline in jih predeloval v zdravila. Raziskovanje zgodovine farmacije in znanosti nasploh je bilo njegovo prirojeno nagnjenje in tako je skozi leta nastala obširna zbirka lekarniških predmetov in literature, ki jo danes hranijo v Leku v Ljubljani. Kot velik svetovljan in svobodomiseln intelektualec je bil s svojim kritičnim pogledom na takratno dogajanje trn v peti okupacijskim oblastem in kot talec ustreljen 16. julija 1942 v Kovorju.

Povzpnemo se po betonskih stopnicah. Na vrhu boste čez glavno cesto zagledali ozko, makadamsko pot, ob kateri stoji znamenje (križ). Te poti se držite, dokler ne pridete do razpotja, mimo hiše, kjer zavijete levo in se držite ceste, ki vas bo pripeljala do griča s cerkvijo sv. Jožefa. Od tu se razgledamo po starem mestnem jedru Tržiča, v ozadju pa se kaže tudi Begunjščica.

Enoladijska zgodnjebaročna cerkev, ki z dvema kapelicama tvori obliko križa je bila zgrajena leta 1704. Takratnim prebivalcem je bila prava božjepotna cerkev, saj so hodili k podobi svetega Roka ter prosili za pomoč zoper kužne bolezni, ozdravitev in druge tegobe. Imela je Layerjevo stropno fresko in Langusove slike. Leta 1959 je cerkev in z njo vsa oprema žal pogorela. Danes je zanimiva predvsem zaradi renesančnega stropa iz leta 1689, ki so ga vanjo prenesli iz cerkvice svetega Jurija nad Bistrico pri Tržiču.

Pot lahko nadaljujemo proti razgledni Mali mizici od koder je čudovit pogled na stari del Tržiča in na dolino Mošenika proti Ljubelju.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...