Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Tekčeve jaslice

Tekčeve jaslice - (Tekčeve so zato, ker se je hiši reklo Pri Tekcu) sodijo med najlepše dosežke ljudske in verske kulture pri nas.

Jaslice je izdelal tržiški čevljar Jožef Ribnikar (1902 – 1970). Že v mladosti je s čevljarskim nožem izrezoval 25 centimetrov velike figurice iz lipovega lesa. Jaslice je začel postavljati leta 1935, zadnje figure je dodal leta 1970.

Pri upodobitvi so mu bili za vzor dogodki iz Svetega pisma. V osrednjem delu jaslic je prikazano rojstvo Jezusa in tedanje prebivalstvo. V letu 2000 je sin Vinko očetovo vizijo božične zgodbe dopolnil z začetnim prizorom Marije in Jožefa med iskanjem prenočišča in končno sliko bega v Egipt. V ospredju je dodal še propadajoči tempelj in akvadukt, ki ponazarja konec antike in začetek obdobja našega štetja, risba in relief v ozadju pa upodabljata pokrajino, ki se za Betlehemom nadaljuje v globino. V osvetljeni niši na steni trije kralji sprašujejo Heroda o rojstvu Jezusa.

Vsaka figura iz lesa je unikat zase, prav posebne pa so dvojne ali trojne figure iz enega samega kosa lesa.

V jaslicah so nekatere figure tudi gibljive: pastirji hodijo, Marija ziblje, pastir seka drva, angeli krožijo nad štalico, pastir črpa vodo in še več drugega gibanja. Mehanika je v domiselno izpeljani konstrukciji, z različnimi kolesji, vzvodi, ki povzročajo gibe.

V galeriji imata Jožefov sin Vinko Ribnikar in hči Marica Šmid, ki sta od očeta podedovala nadarjenost za likovno umetnost, razstavljene slike in kipe.


Kontakt in več informacij

Družina Zupan
Cerkvena ulica 2, 4290 Tržič
T: 04 592 31 31 in 051 274 374
E: marjan.zupan@gmail.com

Delovni čas:

Od 25. 12. do 6. 1. vsak dan med 9. in 19. uro.
Ostali del leta po predhodnem dogovoru.

Vstopnina:

Prostovoljni prispevki.

Vredno obiska v bližini:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...