Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Kofce
Gremo na štruklje, gremo na Kofce

Kofce so najbolj zahodna planina na južnem, travnatem pobočju Košute. Prav takšno planino si predstavljamo v naših sanjah; kristalno čisto modro nebo, s soncem obsijan planinski pašnik, nad njim ponosni vrhovi, sredi pašnika pa koča. V koči in pred njo vrvež veselih planincev, mladih in starih, ki uživajo v dobrotah domače kuhinje.

Štart v Tržiču

V Tržiču zavijemo levo v staro mestno jedro in se peljemo mimo cerkve sv. Andreja. Pod Picerijo Pod gradom zavijemo desno skozi prenovljen grajski vhod in parkiramo na parkirišču pri gradu Neuhaus.

S parkirišča se spustimo po stopnicah in nadaljujemo levo po široki poti, ki vodi nad osnovno šolo in Dvorano tržiških olimpijcev. Malo naprej je grajsko znamenje, bolj poznano kot francosko znamenje, kjer naj bi v Napoleonovem času pokopali francoske vojake. Tu nadaljujemo v smeri poti Radetzkega.

Na Kamnik

Na zložnem vzponu nas puščica na drevesu usmeri desno, mimo bližnjih vrhov. Nad vrtički se pot strmo vzpne skozi gozd, proti razglednemu vrhu, imenovanemu Kamnik (tudi Kamnjek, Kamnek). Pobočje je bilo včasih golo, šele Radetzky ga je, po požaru leta 1811, dal pogozditi z različnimi drevesnimi vrstami. Danes na njem prevladuje rdeči bor.

Sledimo usmerjevalnim napisom in se vzpnemo na Kamnik, lahko pa ga obidemo po označeni poti po levi. Z vrha je lep pogled na dolini Tržiške Bistrice in Mošenika, ki se združita prav v Tržiču, na severu pa se že kažejo Karavanke.

Do Kala, kjer se združita dve poti

Z razglednega grebena pridemo v gozd in se začnemo spuščati. A le kratek čas, pred nami je zložen vzpon na Pirmance. Sosednji Veliki vrh obidemo po desnem pobočju. Po razglednem travnatem slemenu, ki so ga domačini poimenovali po bližnji kmetiji Počivalnik (pr Počiva'v oz. Počivav'nek), se spustimo do makadamske ceste, jo prečkamo in nadaljujemo po širokem kolovozu do bližnjega vikenda. Od gremo rahlo desno na gozdno pot, ki se strmo vzpenja skozi gozd.

Kasneje postane pot položnejša in pripelje na kolovoz. Po njej se spustimo do manjšega prevala, kjer nadaljujemo rahlo desno. Po širši, zložnejši poti v 10 minutah prispemo na Kal, kjer se naši poti pridružita še dve; prva iz Podljubelja, druga pa iz Doline. Tu je označen odcep za Kofce čez Ravni.

Še malo in smo na planini Kofce

Sledi razgibana pot skozi pas grmičevja, čez razgledna pobočja, pa spet skozi gozd in po robu skalnih peči, tudi mimo manjših jam. Nato postane položnejša in nas vodi čez planotast svet z razgledom na Košuto. Prečimo gozdno cesto, ki pelje na planino Kofce. Kmalu pridemo do parkirišča ob koncu iste ceste. Od tu po širšem kolovozu v petnajstih minutah prispemo na planino Kofce in le še pet minutni vzpon nas loči od Doma na Kofcah.

Slastne dobrote iz doma na Kofcah

Po treh urah in pol hoje smo ravno prav lačni, da poskusimo domače štruklje in ostale dobrote, po katerih je Dom na Kofcah znan širom Slovenije.

Če se od koče vzpnemo dobrih sto metrov, pridemo do razgledišča in na klopci uživamo v razgledih na Ljubljansko kotlino pod nami, na severno steno Storžiča, Stegovnik in Veliki Javornik, južno pobočje Begunjščice in Preval ter seveda na Košuto za nami. Dom je odlično izhodišče za vzpon na Veliki vrh, Kofce goro, Kladivo in Škrbimo ter seveda za prečenje Košute. Za vse, ki so vam pri srcu planine, pa vodi prijetna pot po planinah pod Košuto vse do Dolge njive.

Za mlajše gre tudi krajše

Če se na Kofce odpravljate z najmlajšimi družinskimi člani predlagamo, da izberete krajši dostop, na primer mimo kmetije Matizovec ali mimo kapelice.

Kofce so krasne tudi pozimi

Kislega mleka v domu sicer ne boste dobili, a bo vzpon s turnimi smučmi ali krpljami, tudi s čelno svetilko na glavi, res čisti užitek.


Zemljevidi:

  • Karavanke-osrednji del 1:50 000, PZS
  • Storžič - Košuta 1:25 000, PZS
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...