Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Kamnek

Kamnek je razgleden vrh nad Tržičem. Osvojimo ga lahko kar iz starega mestnega središča. Na vrhu se odpira razgled na nekaj bolj znanih vrhov, kot so Storžič, Veliki vrh in Begunjščica. Lep razgled ponuja tudi na mesto Tržič.

Radetzkyjeva pot

V Tržiču parkirate pri Dvorani tržiških olimpijcev. Pot nadaljujete nazaj proti avtobusni postaji in tam v križišču mimo restavracije Raj zavijete v stari del mesta. Po ulici hodite naravnost do cerkve sv. Andreja, ki jo obidete po levi strani in nadaljujete po isti cesti še naprej. Kmalu boste zagledali napis "Picerija", na vaši desni pa se bo odcepila pot skozi velika, stara dvoriščna vrata, kjer po bregu nadaljujete pot mimo parkirišča za goste picerije, še nekaj metrov naprej pa boste zagledali parkirišče pod gradom.

S parkirišča pod gradom se usmerite na nekaj metrov oddaljen greben. Na grebenu se odpre lep razgled na Tržič, kjer vas čaka tudi tabla, kjer si lahko preberete tudi nekaj z zgodovini dvorca, ki je bil nekoč last grofa Radetzkyja.

Na tem razgledišču se usmerite v levo in začnete vzepnjati po prijetni gozdni stezi po pobočju Kamneka. Nekaj metrov zatem se z desne spodaj priključi še ena steza (ta vodi od parkirišča pred Dvorano tržiških olimpijcev, kjer je druga možnost za začetek vzpona). Nato sledite dobro vidni in shojeni stezi, pot je nekajkrat označena z markacijami in smernimi puščicami. Po nekaj minutah hoje boste prispeli do vrtičkov z nekaj vrtnimi lopami in malimi vikend hišicami, kjer vas bo velika markacija pritrjena na tabli na vrtni ograji, usmerila po sredini, po široki poti navkreber.

Druga polovica poti je nekoliko bolj strma, po približno uri hoje po pobočju pa boste prispeli do grebena, od koder ni posebno dobrega razgleda. Pot od grebena naprej se še nekoliko bolj strmo vzpne, zadnjih nekaj 10 metrov pod vrhom zelo strmo. Kmalu boste dosegli vrh, kjer je postavljena klopca in vpisna knjiga, na visokem drogu pa vihra slovenska zastava. Razgled je na vse strani zelo lep, vidimo Dobrčo, Stol, Begunjščico, celotno Košuto, Dovžanovo sotesko, Lomsko dolino, Storžič, Kriško goro in še marsikaj.

Milanova pot

Skozi staro mestno jedro pot nadaljujete mimo cerkve sv. Andreja in picerije. Ko pridete mimo picerije, pot nadaljujete po asfaltni cesti v smeri Dobrče čez Ravne in Kofc mimo Završnika. Cesta se kmalu razcepi, vi nadaljujete po zgornji cesti (rahlo levo Dobrča), ki vas vodi še mimo nekaj hiš in znamenja (križa).

Nekaj 10 metrov naprej od križa, na mestu, kjer se nahaja znak za hitrostne ovire, nadaljujete rahlo desno, na stransko cesto, po kateri se vzpnete do bližnjih vrtičkov. Po slabši cesti se vzpnite nad vrtičke, kjer vas bo pod vodila do vodovodnega objekta, katerega obidete po desni strani. Nad vodovodnim objektom se cesta dokončno spremeni v kolovoz, ta pa nato preide v gost, skozi katerega se zmerno vzpenja. Nadaljujete po širšem kolovozu, kjer zavijete levo, nato pa ga malo pred koncem kolovoza zapustite in nadaljujete ostro desno, na dobro uhojeno in nadelano Milanovo pot.

Pot se v nadaljevanju vzpenja, nato pa vas pripelje na manjše sedlo severno od Kamneka. Tu nadaljujete desno, sprva po poraščenem grebeni, kateremu sledite do nekaj minut oddaljenega vrha.

V bližini poteka:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...