Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Spominska soba dr. Toneta Pretnarja

Tržičani smo upravičeno ponosni na delo pokojnega dr. Toneta Pretnarja, slovenskim bralcem je s tenkočutnimi prevodi približal mnoge tuje avtorje, slovenski jezik in literaturo pa s svojim neumornim delom širil po svetu. Njegovo spominsko sobo, v kateri je shranjenih prek 2.355 enot gradiva iz njegove osebne knjižne zbirke, si je mogoče ogledati v tržiški knjižnici.

Dr. Tone Pretnar je otroštvo in mladost preživel v Tržiču. Bil je prvi tržiški potujoči knjižničar. Jeseni leta 1964 se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, na oddelek slovenskega in ruskega jezika. Še kot študent je s kovčkom knjig hodil v gorske zaselke tržiške občine in ljudem vcepljal spoštovanje do knjig in veselje do branja. Diplomiral je leta 1971. Še pred diplomo se je zaposlil v Bombažni predilnici in tkalnici v Tržiču kot knjižničar v specialni knjižnici. Sledilo je služenje vojaščine v Našicah. Tam je srečal skoraj nepismene vojake, te je potem učil pisati in brati, jim pisal pisma, ki so jih vojaki pošiljali svojim domačim.

Leta 1972 prvič je odšel na Poljsko, kjer je dobil UNESCOVO štipendijo v Varšavi. Raziskovalno delo in prevajanje sta ga čisto prevzela. Leta 1988 je v Varšavi doktoriral z disertacijo Mickiewicz in Prešeren. Oktobra 1992 je začel delati kot profesor slovenskega jezika, literature in kulture na Inštitutu slovanske filologije šlezijske univerze na Poljskem. Nenadna smrt je 16. 11. 1992 v Sosnowiecu prekinila njegovo življenjsko pot. Pokopan je v Tržiču.

Slovenska vzajemna bibliografska baza prinaša 67 zapisov monografij, v katerih je dr. Tone Pretnar podpisan kot edini avtor, soavtor, prevajalec, urednik, avtor spremne besede, avtor prispevka. Poleg je v isti bazi na njegovo ime še 147 zapisov člankov, posameznih objav pesmi, ko so bili objavljeni v strokovnih in splošnih periodičnih publikacijah. Včasih se je podpisoval s psevdonimom PETER TORNER.

Dr. Tone Pretnar je bil resnično dober in velik človek.

Radi so ga imeli tako preprosti ljudje kot tudi znanstveniki. S Tržičani se je vedno pogovarjal po tržiško. Na Poljskem je rad kupoval darila, ki jih je poklanjal prijateljem in znancem. V tržiško knjižnico ni nikoli prišel praznih rok, ampak z zalogajem literarnih biserov in poln novih načrtov za literarne večere.

Njegov odnos in ljubezen do domačega Tržiča se odraža tudi v monografiji z naslovom V sotočju Bistrice in Mošenika, za katero je spesnil 100 oktav, ki ob 100 fotografijah predstavljajo mesto Tržič.

Kako pomembno je bilo njegovo delo in kako velik človek je bil, so vedeli tudi njegovi prijatelji, strokovni sodelavci in študenti, eden takih je bil Ivo Stropnik iz Velenja, ki je leta 2004 začel podeljevati mednarodno Pretnarjevo nagrado. Podeli se ambasadorju/em slovenske književnosti in jezika po svetu.

Ogled je mogoč kadarkoli v času poslovnega časa knjižnice (med letom od ponedeljka do petka med 9. in 18. ter ob sobotah med 8. in 13.uro. V juliju in avgustu pa ob ponedeljkih, četrtkih in petkih med 9. in 15. ter ob torkih in sredah med 10. in 18. uro) ter pol ure pred prireditvami, ki potekajo v knjižnici. Za odprtje spominske sobe se oglasite v izposoji.


Kontakt in več informacij

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja, Balos 4, 4290 Tržič
T: 04 592 38 83
E: siktrz@trz.sik.si

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...