Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K53 - Na Udin boršt do Krive jelke
Lahka krožna tura

Kriva jelka je naravni rezervat v Udin borštu, kjer so se nekdaj zbirali rokovnjači, danes pa je to prostor, kjer se srečujejo ljubitelji narave, pohodniki in tudi kolesarji.

POTEK

Tržič–Križe–Duplje–Strahinj–Kriva jelka–Žiganja vas–Tržič

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom …).

V Tržiču se usmerimo po glavni cesti proti jugu. V križišču izberemo levo cesto, ki se rahlo vzpenja proti Pristavi. V Pristavi peljemo mimo avtobusne postaje še kakih 200 m, nato zavijemo desno na stransko cesto, ki pelje med hišami. V križiščih nadaljujemo naravnost (pazimo na prednostno cesto!), na koncu naselja cesta preide v makadam. Čez polje se peljemo proti osnovni šoli in teniškim igriščem. Pri športnem parku zavijemo desno na asfaltirano cesto proti Retnjam. V večjem križišču zavijemo levo proti Dupljam in se takoj po 100 m usmerimo na stransko cesto skozi Retnje. Nadaljujemo skozi Retnje in Breg ob Bistrici, kjer cesta ostro zavije levo proti glavni cesti. Zavijemo desno in po 50 m vožnje po glavni cesti spet zavijemo desno na stransko cesto proti Zadragi. Vmes že lahko pogledujemo na Udin boršt, ki je ves čas na naši levi strani, za njim pa se dvigata Kriška gora s Tolstim vrhom in Storžič. Na koncu krajšega vzpona se vnovič priključimo glavni cesti in se peljemo skozi Zg. Duplje. Za avtobusno postajo in gasilskim domom previdno zavijemo z glavne ceste levo skozi Sp. Duplje proti Strahinju. V Strahinju v glavnem križišču zavijemo levo. Na koncu vasi se konča asfalt in začne krajši vzpon, ki mu sledi spust. V križišču se lahko usmerimo levo in peljemo 50 m do ribnika, ki je prijetna točka za počitek. Vrnemo se na cesto in nadaljujemo še 300 m proti Tenetišam, nato zavijemo levo in se skozi Udin boršt po cesti, ki se nekaj časa rahlo vzpenja, 3,4 km peljemo proti Krivi jelki.

Ogledamo si znamenito drevo in nadaljujemo proti Dupljam, po 800 m pa zavijemo desno proti Žiganji vasi. Po dobrem kilometru se priključimo cesti Novake - Žiganja vas in se spustimo do Žiganje vasi. Po vaški cesti skozi Sebenje, Križe in Pristavo se vrnemo do izhodišča.

POSEBNOSTI

Krajšo različico lahko začnemo in končamo v Križah (na parkirišču pri pokopališču ali pri osnovni šoli).


Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...