Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Pot treh zvonov
Najbolj zveneča pot

Je tu doma čarovnica? Se kdo skriva v jami? Ima bistra voda kraških izvirov še čarobno moč? Udin boršt je razdrapan kraški svet, ki buri domišljijo. A pot treh zvonov, ki se vije po severnem delu Udin boršta, je prijazna in nezahtevna za pohodnike vseh starosti.

Pot je darežljiva z vrtačami, dolinami in jamami.

Zato je bilo tu vedno veliko dobrih skrivališč. V Udin borštu so imeli nekoč močno središče rokovnjači, fantje, ki niso hoteli služiti vojske, ki je v času francoske oblasti trajala 7 do 14 let. V Udin borštu so imeli pomembne sestanke, rokovnjaške poroke in večkrat na leto veseljaške zabave.

Z vami so mogočni gozd, sončni travniki in prijazne vasi.

Kolovozne poti se mehko vijejo naprej. Domačini so na poti postavili tri znamenja, vsako z majhnim zvonom. Če imajo otroci cilj, da bodo pri znamenju pozvonili, jim je pot zanimivejša in korak hitrejši. Pijača ali malica na klopi poleg znamenja pa jim sprehod spremeni v spomina vreden izlet.

Ste že objeli lipo, staro več kot 500 let?

Lipa stoji v Žiganji vasi ob Poti treh zvonov. Koliko ljudi se mora prijeti za roke, da jo lahko objamejo? Koliko otrok gre v njeno votlo deblo? Nikoli ne boste vedeli, če ne preverite sami.


O poti

Idejo za pot so dobili domačini Žiganje vasi, ko so pred leti na cerkvi Sv. Urha zamenjali tri zvonove. Ker se jim je zdelo škoda, da bi stare zavrgli, so se domislili, da bi z njimi označili pot, ki se vije okrog Udin Boršta. Od tod tudi ime Pot treh zvonov. Ker pa so bili cerkveni zvonovi preveliki, so jo opremili s tremi manjšimi zvonovi in znamenji.

Pot poteka med Sebenjami, Novaki pod Golnikom in Žiganjo vasjo dolga približno 9 kilometrov. Ker gre za nezahtevno pot, je primerna za vsakogar, tudi za družine z otroki.

Po Poti treh zvonov se odpravimo iz središča Sebenj, mimo kmetije Pr' Obstarju, v smeri proti skakalnemu centru. Ob transformatorski postaji na koncu vasi, zakoračimo na gozdno cesto rahlo navkreber v Udin boršt.

Ko iz gozda, preko mostička čez seničanski potok Parovnica, zakoračimo med travnike smo pod vasjo Senično. Odpre se nam razgled na pobočja Kriške gore in Tolstega vrha ter naprej proti Storžiču.

Tik za drugim mostičkom čez seničanski potok Gača zavijemo desno, proti jugu, po cesti iz Seničnega proti Novakom in ob pristajališču jadralnih padalcev naprej proti Golniku. V križišču za vas Novake, zavijemo levo po asfaltirani cesti in v naslednjem križišču desno do najbolj južnih hiš Golnika in naprej proti Letenicam.

Kmalu se izza skupine hiš se desno odcepi makadamska gozdna pot. Spet zakoračimo v Udin boršt. Cesta se prične zmerno vzpenjati. Kmalu nas cesta privede na Novine nad Žiganjo vasjo. Pot treh zvonov pa nas privede v središče Žiganje vasi, do stoletne lipe in cerkvice sv. Urha.

Do Sebenj lahko zakoračimo po vaški cesti, lahko pa skrenemo desno ob rob gozda, mimo skakalnega centra in Obstarjeve kmetije v središče vasi.

Na poti se lahko razmigamo tudi na dveh trim poligonih z vso potrebno opremo za ogrevanje in raztezanje.

Večji del hodimo po dobri makadamski gozdni poti, zato je pot prehodna skoraj v vsakem vremenu in vseh letnih časih. Pot treh zvonov lahko prevozimo tudi z (gorskim) kolesom in ji dodamo vrsto možnih variant in dodatkov po gozdnih poteh Udin boršta. Le orientacije ne smemo podcenjevati, kar je izkusil že marsikateri kolesar, tudi domačin.


Brošura Pot treh zvonov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...