Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Mokrišče Blata
Učilnica narave

Na severnem robu Udin boršta, med Sebenjami in kriškim zaselkom Snakovo, v neposredni bližini BMX poligona Dirt park Divjina, so ostanki nekoč velikega mokrišča Blata. Po njem od pomladi 2014 vodi naravoslovna učna pot z 11 opazovalnimi točkami.

Veste, zakaj je mokrišče tako pomembno?

Ob besedi mokrišče takoj pomislimo na nekaj mokrega, blatnega. Dejansko gre za različna življenjska okolja na prehodu med kopenskimi in vodnimi ekosistemi. Gre za ekološko pomembna območja, ki tudi za človeka igrajo pomembno vlogo, saj so naravni zbiralniki vode, preprečujejo poplave, blagodejno vplivajo na mikroklimo, čistijo vodo, so vir dobrin, imajo estetsko funkcijo, predstavljajo učilnico na prostem, predvsem pa so mokrišča življenjska okolja številnih redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.

Vse živali, ki so tesno povezane z vodo, med seboj tvorijo življenjski krog. Če ena vrsta izgine, je ogrožen celoten prehranjevalni splet, kar lahko sčasoma vodi do izgube celotnega ekosistema, torej njegovega pomena za človeka in do izgube nepogrešljive raznolikosti, od katere je odvisen naš obstoj. Zato je izobraževalna funkcija mokrišča še toliko bolj pomembna.

Mokrišče Blata

Mokrišče Blata leži na nadmorski višini malo pod 500 metri in je veliko dobrih 5 hektarov. Na sprehodu po še ohranjenem delu mokrišča spoznavamo bogat rastlinski in živalski svet ter pester preplet različnih življenjskih okolij. Ena od enajstih točk za opazovanje narave, ki so jih zasnovali učenci Osnovne šole Križe pod vodstvom mentorjev, je opremljena s štirimi informativnimi tablami.

Za pripravo na ogled mokrišča priporočamo uporabo zloženke, ki je na voljo v TPIC Tržič, na pot pa se odpravite primerno obuti, v nepremočljive čevlje ali škornje.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...