Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K52 - Lahkotno kolesarjenje po Poti treh zvonov
S kolesom po najbolj zveneči poti na Tržiškem

Nezahtevna kolesarska trasa nas popelje čez Udin boršt po Poti treh zvonov. Vzemimo si čas za začetno ogrevanje in zaključno raztezanje na trim poligonih tik ob poti. Streljaj od poti je naravoslovna učna po mokrišču Blata, v Žiganji vasi pa lahko vstopite v deblo več kot 500 let stare vaške lipe.

POTEK

Križe–Sebenje–čez Udin boršt–Novake–proti Letenicam–Žiganja vas–Sebenje–Križe

OPIS POTI

Z izhodišča se odpeljemo po stranski cesti proti Sebenjam, kjer v središču vasi zavijemo levo, mimo kmetije Pr' Obstarju, v smeri proti Skakalnemu centru Sebenje. Ob transformatorski postaji na koncu vasi zapeljemo na gozdno cesto rahlo navkreber do trim poligona, kjer se pripravimo na kratek vzpon na Udin boršt. Na vrhu klanca nadaljujemo po glavni gozdni cesti, po kateri sledimo oznakam Poti treh zvonov. Ko pridemo iz gozda in prečkamo mostič čez sničanski potok Parovnica, zapeljemo med travnike pod vasjo Senično. Odpre se prekrasen razgled na pobočja Kriške gore in Tolstega vrha ter naprej proti Storžiču. Za drugim mostičem zavijemo desno, proti jugu, po cesti iz Seničnega proti Novakam in mimo pristajališča jadralnih padalcev. V križišču za vas Novake zavijemo levo po asfaltirani cesti, kjer desno ob poti lahko pozvonimo na drugem od zvonov na poti. V naslednjem križišču pod Golnikom gremo desno do najbolj južnih hiš in naprej proti Letenicam. 100 metrov za hišami nas makadamska pot zapelje desno čez potok proti Udin borštu. Cesta se kmalu prične zlagoma vzpenjati in po daljšem, a ne prestrmem klancu pridemo do tretjega zvona in drugega trim poligona. Nadaljujemo skozi Novine nad Žiganjo vasjo v središče Žiganje vasi, kjer se ustavimo pri stoletni lipi in cerkvici sv. Urha. Do Sebenj peljemo po cesti skozi naselje in nadaljujemo naprej do izhodišča v Križah.


Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

V bližini poteka:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...