Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Lipa v Žiganji vasi
Vstopi vanjo in se zazri v nebo

Več kot 500 let stara vaška lipa v središču Žiganje vasi je naravna vrednota državnega pomena.

V neposredni bližini cerkve Sv. Urha v Žiganji vasi raste stara vaška lipa, kateri so leta 2010 namerili kar 730 cm obsega. Domačini starost lipe ocenjujejo na dobrih 500 let. Njeno deblo je začelo trohneti pred več desetletji, ko je vanj udarila strela, a je še vedno vitalna in košata.

V Žiganji vasi so v srednjem veku živeli kosezi, staroslovanski plemiči, ki so ohranili osebno in posestveno svobodo, ter višji podložnik Sigersdorf – Žiganjski, po katerih naj bi vas tudi dobila svoje ime.

Domačini pripovedujejo, da so v njeni senci, poleg ostalih vaščanov, ki so uživali v njenem zavetju, poleti čevljarili žigovski čevljarji, potem ko se je v 19. stoletju čevljarstvo razširilo tudi po vaseh izven Tržiča.

Zanimiva pa ni le zaradi svoje starosti in obsega, temveč tudi zato, ker je votla in ima bogate nadzemne korenine. V deblo je namreč možno vstopiti in se navzgor zazreti v nebo! Domačini v deblu hranijo lestev, včasih vanj zapeljejo celo kolo! Na nasprotni strani vhoda se lahko na nenavadnih koreninah posedi in prisluhne šumenju listov. Seveda pa je takšno naravno vrednoto, ki je zavarovana od leta 1961, potrebno skrbno varovati.

Če boste kolesarili po trasi 11 Kolesarskih povezav pod Storžičem ali se boste sprehodili po Poti treh zvonov, se le ustavite v Žiganji vasi in pokukajte skozi deblo te stare, ponosne lepotice.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...