Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Dobrča
Najzahodnejši del Kamniško-Savinjskih Alp

Nad gričevnatim svetom Ljubljanske kotline, med Tržičem in Begunjami na Gorenjskem, se dviga razgledna, 1634 m visoka Dobrča. Za vzpon imamo na izbiro več markiranih poti, ki večinoma vodijo iz podgorskih vasi Brezje pri Tržiču, Hudi graben in Srednja vas.

V Bistrici pri Tržiču se usmerimo na Begunjsko cesto. Kmalu za naseljem Bistrica zavijemo ostro desno na makadamsko cesto, ki vodi proti cerkvi sv. Jurija. Parkiramo ob cesti in pot nadaljujemo peš po cesti do bližnje kapelice, kjer zavijemo levo navzgor na kolovoz. Na kapelici je smerna tabla Planinskega društva Tržič.

Po nekajminutnem vzponu lahko zavijemo desno v hrib do ruševin gradu Alt Gutenberg oz. Hudi grad. Z grebena se v nadaljevanju poti občasno odstre pogled na Kriško goro, ki kraljuje na drugem bregu Tržiške Bistrice. Na koncu z borom poraščenega grebena zavijemo na desni kolovoz, ki nas skozi bukov gozd pripelje do travnatega območja oz. po domače do »Planin'c«. Ker je nad Planincami kar nekaj kolovozov, poti in vlak, bodimo pozorni na markacije.

Na Bistriški planini pridemo do ceste, ki pripelje z Brezij pri Tržiču in ji sledimo vse do Lešanske planine. Zadnji del poti do planšarije je precej strm, a do Koče na Dobrči je le še streljaj.

Ko prispemo do koče, se najprej ozrimo naokoli. Razgled je res enkraten na skoraj vse strani neba. Pogled na sever namreč zakriva pobočje Dobrče. Na vzhodu vidimo Kriško goro, Storžič in Kamniško-Savinjske Alpe, na jugovzhodu Posavsko hribovje, Ljubljansko kotlino in notranjsko hribovje vključno s Snežnikom. Vidimo tudi Polhograjsko in Škofjeloško pogorje, Jelovico in Pokljuko ter Julijske Alpe s Triglavom.

Če smo še dovolj ogreti, se lahko povzpnemo na dobre pol ure oddaljen vrh Dobrče, po daljši, precej razgibani poti pa pridemo tudi do planine Preval pod Begunjščico.


Zemljevidi:

  • Karavanke-osrednji del 1:50 000, PZS
  • Stol in Begunjščica 1:25 000, PZS
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...