Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Altgutenberg

Ob vznožju Dobrče, nad naseljem Bistrica pri Tržiču, stoji na konglomeratnem pomolu grad Altgutenberg ali Hudi grad, kot mu pravijo domačini.

Ob vznožju Dobrče, nad naseljem Bistrica pri Tržiču, stoji na konglomeratnem pomolu grad Altgutenberg. Hudi grad, kot mu pravijo domačini, se v listinah prvič posredno omenja leta 1156 z imenom viteza Alberona z Gutenberga, začetnika gutenberške rodbine. Grad je poleg reprezentativne in obrambne funkcije nudil še nadzor nad potmi, ki so povezovale Begunje na Gorenjskem in prelaz Ljubelj. Prav tako je predstavljal najzahodnejšo točko takratnega Andeškega gospostva na Gorenjskem.

Prva neposredna omemba sega v leto 1330, ko so bili Gutenberški že ortenburški vazali, že od druge tretjine 14. stoletja pa postane deželnoknežja posest. V 15. stoletju navaja Valvasor kot zadnje lastnike rodbino Lamberg. Grofu Juriju Lambergu se je rodilo osem otrok, eden izmed njih je bil tudi Žiga Lamberg, katerega poznamo kot prvega ljubljanskega škofa.

Po potresu leta 1511 gradu niso več obnavljali, rodbina je svoj sedež preselila na grad Glanz v bližini, leta 1557 pa so ime Gutenberg z dovoljenjem kralja Ferdinanda prenesli na novi grad. Od takrat tudi poimenovanje Altgutenberg oz. Starigutenberg.

Vest o gradu živi tudi v ljudskem izročilu v pripovedki o zakleti grajski gospodični, navdihnil pa je tudi tržiškega pesnika Vojteha Kurnika, ki je gradu namenil dve pesmi.

Od leta 2017 so ruševine gradu v upravljanju Kulturno – umetniškega društva Ampus, ki s pomočjo občine Tržič grad počasi oživlja in obnavlja.

GOZDNA BITJA - razstava na prostem

Člani Kulturnega društva Ampus tokrat predstavljajo umetnine, izdelane iz naravnega materiala - lesa. Na različne načine uporabljene veje in korenine tvorijo zanimive skulpture v podobi gozdnih bitij, ki bodo do njihovega propada krasile okolico gradu Altgutenberg. Razstavo si lahko ogledate sami in poiščete vsa čudovita bitja z grajsko zakleto gospodično na čelu, ki vas bo pričakala znotraj ruševin.

NAJAVA VODENIH OGLEDOV

TPIC Tržič, Trg svobode 18, 4290 Tržič
T: 04 59 71 536 / 051 627 057
E: informacije@trzic.si

ŠOLSKE SKUPINE IN SKUPINE UPOKOJENCEV DO 15 OSEB OSTALE SKUPINE DO 12 OSEB ŠOLSKE SKUPINE IN SKUPINE UPOKOJENCEV, cena na osebo OSTALE ORGANIZIRANE SKUPINE, cena na osebo
67,00 EUR  76,00 EUR 4,50 EUR 6,50 EUR
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...