Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K31 - Čez Bistriško planino proti Dobrči
Iz podljubeljske strani čez Bistriško planino po razgled do Poldetove klopce

Raznolika in živahna pot nas pelje iz Tržiča najprej proti Podljubelju, že kmalu zavijemo čez gube proti Bistriški planini. Obrnemo proti Dobrči, pod Lešansko planino pa nadaljujemo proti Poldetovi klopci v smeri vzletišča za jadralne padalce. Uživanje v razgledu se lahko prične.

POTEK

Tržič–smer Podljubelj–Bistriška planina–Poldetova klopca (Breška gora)–Bistriška planina–Bistrica pri Tržiču–Tržič

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

V Tržiču se usmerimo skozi mestno jedro proti severu v smeri Podljubelja. V križišču na vrhu klanca, kjer se glavna cesta začne spuščati proti Ravnam, nadaljujemo desno proti Podljubelju. Peljemo se mimo HE Mošenik in čez nadvoz nad glavno cesto proti Ljubelju. Takoj za nadvozom pod Kramarjevo gubo zavijemo levo na gozdno cesto. Sledimo tej cesti; v prvem križišču, kjer je odcep za kmetijo, gremo rahlo desno, na drugem križišču ostreje desno, v tretjem križišču ob lovski opazovalnici naravnost (manjša cesta zavije levo). Na koncu ceste se naužijemo razgleda proti Košuti, nato se vrnemo 250 m nazaj in pred ostrim desnim ovinkom zavijemo desno navzgor po strmi vlaki (prvih 50 m del bomo verjetno opravili peš). Vlaka se izravna, sledimo drugi poti, ki se odcepi desno navzgor. Po gozdni cesti nadaljujemo nad Bistriško planino, rahlo se spustimo do makadamske ceste, kjer zavijemo desno. Sledi mestoma strm vzpon mimo Breške planine. Na odseku, kjer se s ceste ostro desno navzgor odcepi vlaka proti Lešanski planini in Dobrči, zapeljemo rahlo levo. Sledi 300 m rahlega spusta do čudovitega razgledišča s klopjo (Poldetova klopca, po pokojnem igralcu Poldetu Bibiču). Pogled seže čez Dobrave vse do Jelovice, proti Škofjeloškemu hribovju in Julijcem.

Po isti cesti se vrnemo do Bistriške planine, kjer se lahko okrepčamo v planšariji. Tik pod planino zavijemo levo na gozdno cesto in po 100 m desno na planinsko pot, ki pelje proti Bistrici pri Tržiču. Na razpotjih sledimo markacijam, ki nas po gozdni poti in vlaki čez Planince peljejo mimo ruševin gradu Altgutenberg. Ko pridemo do prvih hiš v Bistrici pri Tržiču, do kapelice in asfalta, zavijemo desno do glavne ceste Tržič - Begunje na Gorenjskem. Zavijemo desno in se po 200 metrih, nasproti pitnika, odcepimo levo na makadamsko cesto, ki kmalu preide v pot. Sledimo poti do naselja Ročevnica, nato se po cesti skozi Bistrico pri Tržiču vrnemo na izhodišče v Tržič.

POSEBNOSTI

Namesto spusta prek Planinc lahko izberemo lažjo varianto in se z Bistriške planine spustimo po gozdni cesti do Brezij pri Tržiču ter naprej proti Bistrici pri Tržiču.

Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Stol, 1:25 000, PZS

Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...