Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Delavnica in galerija Kosmač
Leseno je zakon

V Delavnici Kosmač se ukvarjajo z oblikovanjem predmetov kulturne dediščine iz lesa in poslikave le-teh. Izdelki iz bogate etnološke dediščine kažejo preprostost slovenskega človeka in njegovo tesno povezanost z naravo. Vsi trije mojstri, dobitniki številnih priznanj, z veseljem prikažejo izdelavo katerega od izdelkov, od čevljarske svetilke, pastirske sončne ure do panjskih končnih ter drugih uporabnih in okrasnih predmetov.

Ob obisku Delavnice Kosmač vas zajame duh preteklega časa in zgodovinsko poučni uri tod pravzaprav ne morete uiti. Različni predmeti, spretno izdelani iz lesa, izhajajo iz bogate slovenske etnološke dediščine. V zasebnih, muzejskih zbirkah, na podstrehah, v čebelnjakih in skednjih so našli veliko izzivov. Dediščino pa je bilo treba izluščiti iz pozabe, jo osmisliti in ji najti novo uporabnost v današnjem času, bodisi kot poučno ali vsaj prepoznavno vlogo predmetov.

Vse skupaj se je začelo bolj kot tipanje za koreninami iz katerih izhajamo, sčasoma pa je rezljanje v lesu postalo načrtno iskanje najbolj trdoživih oblik domiselne in živahne ustvarjalnosti preprostih ljudskih umetnikov. Danes v slogu starih mojstrov izdelujejo čevljarske svetilke, panjske končnice, sončne ure, kakršne so nekoč uporabljali pastirji, umetelno izrezljane in slikovito pobarvane šatulje, lesene žlice in vilice, posodice za sol in poper, terilnike za začimbe, stare žličnike, različne lesene figure … Delavnica, ki se stalno razvija, se ukvarja tudi z izdelovanjem lutk, restavriranjem, poslikavanjem pohištva in organizacijo delavnic.

Eden njihovih najbolj prepoznavnih izdelkov je čevljarska svetilka.

Čevljarji so si, podobno kot tkalci in sitarji, pri nočnem delu v svojih domačih delavnicah svetili s posebnimi svetilkami, ki so s pomočjo steklenih krogel usmerjale svetlobo na delovni mizi. Sredi lesenega stojala prostor za svečo ali petrolejko, na stojalu pa so obešene ena, dve ali štiri (odvisno od velikosti luči in števila čevljarjev za delovno mizo) z vodo napolnjene steklene krogle, ki imajo lastnost leče in zato z njihovim dvigovanjem ali spuščanjem lahko spreminjamo mesto osvetljene delovne površine. Svetilka je svojevrsten primer domače iznajdljivosti in znanja, čeprav so podobne svetilke uporabljali tudi v Nemčiji in drugje po Evropi.

V delavnici si je mogoče ogledati mojstre pri delu, mogoče pa si boste katerega od njihovih izdelkov tudi zaželeli in odnesli s seboj domov.


Kontakt in več informacij

Delavnica Kosmač, Pod Šijo 7, 4290 Tržič
T: 04 59 61 787 / 051 380 299
E: delavnica-kosmac@siol.com

Delovni čas

Od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro oz. po predhodni najavi.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...