Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Spominska soba Sunite L. Williams
Sanje o vesolju

Sunita Williams, sodi med najvidnejše astronavte na svetu. S 195 dnevi, ki jih je neprekinjeno preživela na Mednarodni vesoljski postaji (International Space Station, ISS), je bila do leta 2015 rekorderka med astronavtkami. Opravila je kar 7 vesoljskih sprehodov in prebila izven vesoljske postaje prebila kar 50 ur in 40 minut. Skupno je prebila v vesolju dobrih 321 dni.

Williamsova ima svoje korenine prav v Lešah; od tu je bila doma njena prababica Marija (Mary) Bohinjec, ki se je konec 19. stoletja preselila v ZDA.

Spominsko sobo je ob svojem prvem obisku v Slovenji leta 2009 odprla Williamsova osebno in ob tej priložnosti podarila nekaj predmetov, povezanih z njenim raziskovanjem vesolja, osebnih stvari in fotografij. Od takrat dalje jo tudi pomaga opremljati in nadgrajevati z dosežki njenih misij in drugimi zanimivimi predmeti in eksponati.

V spominski sobi so poleg Sunitinih fotografij in predmetov z njenih vesoljskih misij (oblačila, hrana…) prikazane sorodstvenih vezi Bohinjčevih iz Leš, med katere spada tudi Sunitina prababica Marija (Mary) Bohinjc ter sporočila, ki jih je Sunita, tudi iz vesolja, pošiljala svojim rojakom v Leše pri Tržiču.

Obisk spominske sobe lahko popestrite z ustvarjalno delavnico, na kateri bodo otroci izdelali rodovnik ali nagradnim kvizom, za Sunito pa lahko pustite tudi pisno sporočilo ali ji postavite kakšno vprašanje. Za okrepčilo vam ponudijo pravo lešansko malico.

V spomin na prvi obisk Williamsove poteka vsako jesen v Lešah prireditev, imenovana Astronavtski dan.


Kontakt in več informacij

Zavod Slovenski astronavt, Leše 1c, 4290 Tržič
T: 031 213 487 / 040 238 118
E: slovenski.astronavt@gmail.com

Delovni čas

Po predhodni najavi.

Vstopnina

  • otroci in dijaki: brezplačno,
  • študentje in upokojenci: 1,5 EUR
  • odrasli: 2 EUR

Doplačila

  • lešanska malica: 2 EUR
  • izdeleva rodovnika: 0,50 EUR

V bližini poteka:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...