Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Spominska soba Sunite L. Williams
Sanje o vesolju

Sunita Williams, sodi med najvidnejše astronavte na svetu. S 195 dnevi, ki jih je neprekinjeno preživela na Mednarodni vesoljski postaji (International Space Station, ISS), je bila do leta 2015 rekorderka med astronavtkami. Opravila je kar 7 vesoljskih sprehodov in prebila izven vesoljske postaje prebila kar 50 ur in 40 minut. Skupno je prebila v vesolju dobrih 321 dni.

Williamsova ima svoje korenine prav v Lešah; od tu je bila doma njena prababica Marija (Mary) Bohinjec, ki se je konec 19. stoletja preselila v ZDA.

Spominsko sobo je ob svojem prvem obisku v Slovenji leta 2009 odprla Williamsova osebno in ob tej priložnosti podarila nekaj predmetov, povezanih z njenim raziskovanjem vesolja, osebnih stvari in fotografij. Od takrat dalje jo tudi pomaga opremljati in nadgrajevati z dosežki njenih misij in drugimi zanimivimi predmeti in eksponati.

V spominski sobi so poleg Sunitinih fotografij in predmetov z njenih vesoljskih misij (oblačila, hrana…) prikazane sorodstvenih vezi Bohinjčevih iz Leš, med katere spada tudi Sunitina prababica Marija (Mary) Bohinjc ter sporočila, ki jih je Sunita, tudi iz vesolja, pošiljala svojim rojakom v Leše pri Tržiču.

Za okrepčilo vam ponudijo pravo lešansko malico, ki vsebuje skodelico zvezdnega čaja, kos kruha z domačo zaseko in domačim česnom. Vsak obiskovalec prejme tudi Sunitino sliko z njenega zadnjega obiska spominske sobe.

Vstopnina:
• 2 EUR/ osebo. Otroci v spremstvu staršev imajo vstop prost.

Doplačila:

  • lešanska malica: 2,50 EUR

Kontakt in več informacij

Zavod Slovenski astronavt, Partizanska ulica 12, 4290 Tržič
T: 040 238 118
E: slovenski.astronavt@gmail.com

Delovni čas

Po predhodni najavi.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...