Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Rožnovenska pot
Največji naravni rožni venec na svetu

Rožnovenska romarska pot je edinstvena na svetu. Ima obliko rožnega venca, a je ta tako velik, da je skrit očem. Bistvo je očem vedno skrito. Spoznanje tudi. To pride, ko je srce odprto, um pomirjen in telo sproščeno. In eden najlepših načinov, da dosežemo vse troje, je romanje.

Pot je dolga 12 kilometrov.

Poteka po sledeh starih romarskih poti, med vasmi, ki so tu že tisoč let. Povezuje štiri cerkve: baziliko Marije Pomagaj na Brezjah, cerkev sv. Janeza Krstnika v Kovorju, cerkev svete Neže na Brezjah pri Tržiču in cerkev sv. Jakoba v Lešah. Opremljena je z oznakami, klopmi, pitno vodo in toaletnimi prostori.

Čas je za molitev v največji katedrali na svetu.

V katedrali narave, v tišini samote ali v prijateljski družbi se porodijo misli, ki pokažejo rešitve. Problemi, ki so se zdeli velikanski, se v tej mogočni katedrali pokažejo v svoji pravi luči: kot vsakdanje lekcije v šoli življenja. V tej katedrali smo res majhni, a se bolje zavemo svoje veličine in vloge.

To je pot, ki nas izboljša.

Začnemo jo v slavni baziliki na Brezjah in opravimo v treh urah in pol. V tem kratkem času ne bomo bogatejši le za nepozabno doživetje narave, ampak tudi za novo, poprej skrito spoznanje.


Pot se ujema z deli rožnega venca

Pot poteka po čudoviti naravi, naravna razporeditev območij gozdov, travnikov in polj pa se ujema tudi z deli rožnega venca:

Uvodni del
Od bazilike Marije Pomagaj, po lokalni cesti, do razpotja za Peračico.
Dolžina: 1,25 km.

Veseli del
Od odcepa za Peračico po lokalni cesti proti domačiji "Pr' Janežč", nato se desno odcepi na gozdno cesto proti potoku Strašnik ter nadaljuje po gozdu do huškega polja.
Dolžina: 1,85 km.

Svetli del
Prek polja in mimo kmetije "Pr' Zazk" po kolovozu in cesti do križišča v središču vasi Hudo, od tam pa po lokalni cesti do vasi Brezje pri Tržiču.
Dolžina: 2,9 km.

Žalostni del
V križišču na Brezjah pri Tržiču pot zavije levo mimo odcepa za Popovo in skozi Vadiče do vasi Leše.
Dolžina: 2,2 km.

Častitljivi del
Na dnu vasi Leše se pot obrne levo in gre po lokalni cesti skozi Peračico ter se nato v razpotju priključi že prehojeni poti, ki vodi nazaj do bazilike Marije Pomagaj.
Dolžina: 4 km.


Brošura Rožnovenska pot

Vredno obiska v bližini:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...