Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Pod Storžič
Po ledeniški dolini do vznožja mogočnega Storžiča

Markirana planinska pot nas po ledeniško preoblikovani Lomski dolini pripelje pod mogočno severno steno Storžiča, ki s severne, tržiške strani kaže precej bolj surovo podobo kot z južne. Še dobro, da pot končano v toplem zavetju Doma pod Storžičem.

Iz Tržiča se do izhodišča pripeljemo skozi Lom pod Storžičem. Do Doma pod Storžičem, ki leži na robu planine Jesenje, vodi več poti. Mi bomo izbrali pot z izhodiščem v Grahovšah, kjer v bližnjem kamnolomu parkiramo na označenem parkirišču.

Makadamska cesta sprva vodi čez pašnik, nato pa skozi gozd, ki je poln potočkov. Pred mostičkom, kjer cesta prečka Lomščico, se desno odcepi gozdna vlaka, kamor nas vodi s smerno tablo za Dom pod Storžičem označena planinska pot.

Skočimo čez Lomščico in že zagrizemo v kolena. K sreči je strmejši le krajši del poti, ki vodi čez Senožeti. Že ime pove, da gre za travnat svet, od koder nam pogled sega na Škarjev rob in Storžič, levo pa se lepo vidi tudi Konjščica z Belo pečjo. Na vrhu Senožeti se pot dotakne ceste, a mi nadaljujemo po poti, saj je do doma le lučaj.

Na cilju

Od Doma pod Storžičem nam gozd zastira pogled na severno steno Storžiča, zato se moramo za res veličasten pogled na steno še malo sprehoditi, na primer proti Mali Poljani.

Za zahtevnejše pohodnike je dom izhodišče za vzpon na Storžič skozi Žrelo ali čez Škarjev rob, alpinisti pa lahko izberejo plezalno pot mimo bivaka ali katero še zahtevnejšo smer. Tudi manj zahtevnih vzponov v okolici doma ne manjka. V bližini so Veliki Javornik, Stegovnik, Tolsti vrh in Bela peč.

Pozimi gre v dolino najhitreje s sankami.

Vračamo se lahko po isti poti ali po bližnji makadamski cesti, po kateri se do doma lahko pripeljete tudi z gorskim kolesom ali avtomobilom. Pozimi je tod speljana odlična sankaška proga, do koče pa je možno priti tudi s krpljami ali turnimi smučmi.


Zemljevidi:

  • Karavanke-osrednji del 1:50 000, PZS
  • Strožič - Košuta 1:25 000, PZS

Vredno obiska v bližini:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...