Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Dovžanova soteska

Naravne lepote Tržiča si seveda zaslužijo čisto posebno objavo. Res sem se veselila obiska Dolžanove soteske, za katero sem slišala že mnogo lepih besed. Pot, po kateri smo se podali, je primerna za družine z majhnimi otroki, ki že hodijo sami – naša triletnica je pot zmogla brez težav, za ostale pa priporočam kakšno nosilko ali nahrbtnik.

Dovžanova soteska

Pot do Dolžanove je res preprosto najti, saj vas oznake popeljejo tja že iz samega Tržiča. Mi smo šli po približno 2 km dolgi poti po levem bregu soteske, do drugega parkirišča pa se lahko odpeljete tudi z avtom. Pot gor in nazaj nam je vzela dve uri in pol, lahko bi bili seveda tudi hitrejši, a smo bili z otroki precej ‘na izi’. Po soteski se lahko odpravite naprej še cca 4 kilometre, kar pomeni za družino praktično že celodnevni izlet.

Nekaj utrinkov s poti pa z vami delim spodaj:

Most

Soteska pri tunelu

Poleg zgornjega parkirišča so še informativne table, na katerih najdete marsikateri zanimiv podatek. 

Geološki steber

Zgornji most

Na zgornjem mostu.

Obok

Otroci so rekli, da jim pot ni bila pretežka in je v soteski lepo. 

Popoldan smo se odpravili še v Antonov rov Šentanskega rudnika, kjer pa morate svoj namen prej najaviti – sami namreč ne smete noter.

Vodnik Branko je otrokom rudnik z rovi predstavil na tako prijazen način, da bi skoraj ostali noter.  Meni osebno se zdi zgodovina rova, predvsem pa rudarjev, ki so tam neverjetno garali ter za dobro plačilu na koncu žrtvovali tudi zdravje in življenje (le redko so namreč dočakali visoko starost), prav kruta. 

Vhod v rudnik

Svetilke

Družinski ogled

Luč v rudniku

Zdaj tam živijo netopirčki, ter škrat Bergmandeljc, o katerem so otroci tudi poslušali nekaj zgodbic.

Netopir

Rudnik

Rudnik

Za naslednjič nas čaka še obisk Gorenjske plaže, za katerega je bilo tokrat sredi julija premzlo. 

Za razvajanje brbončic vam lahko priporočim Gostilno pri Bajdu v Seničnem, kjer smo se razvajali ob tipičnih okusih slovenske tradicionalne kulinarike. Odlično smo jedli tudi v Restavraciji Firbcokn neposredno poleg Gorenjske plaže.

Živimo v idelanem času za širjenje obzorij po naši lastni državi in za Tržič lahko nedvomno rečem, da je prijazni in skriti biser naše lepe gorenjske. Priporočamo!

Več utrinkov z naših izletov najdete tudi na mojem Instagram profilu v Highlightu ‘Tržič za družine’. Tale link vas popelje neposredno na njihov začetek.

Kako smo se imeli v muzeju in kje smo spali v Tržiču, pa najdeš tukaj!

Mami na kvadrat in pol 


Oznake: karavanke, narava, znamenitosti, glamping, ifeelsLOVEnia, doživetje, Dovžanova soteska, Šentanski rudnik

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...