Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K36 - Zelenica - graničarska pot
Graničarska pot za najbolj izkušene

Zelenica je pozimi raj za turne smučarje, poleti pa nadvse privlačna za številne pohodnike. Graničarska pot se skriva v bukovem gozdu pod grebenom Ljubeljščice in je prava poslastica tudi za najbolj izkušene jedce strmin.

POTEK

Ljubelj–Planinski dom na Zelenici–graničarska pot–Ljubelj

OPIS POTI

S parkirišča na Ljubelju se po servisni cesti po nekdanjem smučišču usmerimo proti Zelenici. Vzpon je zelo strm, zaradi slabše podlage bomo večino poti hodili ob kolesu, zato pa lahko toliko bolj uživamo v pogledih na severna ostenja Begunjščice.

Pri planinskem domu na Zelenici se okrepčamo in pripravimo na spust. Vzpnemo se čez travnik do sedla, kjer se začne t.i. graničarska pot - pot, ki so jo v času Jugoslavije uporabljali za nadzor meje z Avstrijo. Pozor - nekaj odsekov poti na spustu je tehnično zelo zahtevnih, predvsem smo pozorni pri prehodih čez hudourniške struge in v zaključnem delu na široke betonske jarke, speljane čez smučišče.

POSEBNOSTI

Pot je primerna le za najbolj izkušene. Obvezna je popolna kolesarska oprema.

Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Stol, 1:25 000, PZS

Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...