Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Korošica
Skrita pred pogledi iz doline, pa vseeno tako razgledna

Planina Korošica se nahaja na jugozahodnih pobočjih 1968 m visoke Košutice, ki jo domačini imenujemo tudi Baba. Razgledna planina je prijeten cilj krajšega izleta, še posebej, če nas tam čakajo žganci in kislo mleko.

S parkirišča pri spomeniku Obtožujem se povzpnemo desno po makadamski cesti, po nekdanji cesti na Ljubelj, do oznake za planino Korošica. Oznake nas usmerijo desno na lepo vzdrževano staro graničarsko oz. lovsko pot, ki nas po občasno strmih serpentinah pripelje do razgledišča s katerega  lahko uzremo Bornovo pot na drugi strani doline, ki skozi dva tunela vodi na planino Preval. Postojmo in prisluhnimo zvokom narave. Pot, s katere občasno vidimo Stol, Vrtačo in Begunjščico, nas vodi do kolovoza, ki mu sledimo nekaj 10 metrov. Prijetna gozdna stezica se kasneje lepo položi in počasi doseže zgornjo gozdno mejo. Smo že na planini, kjer nas poleti pozdravi žvenketanje kravjih zvoncev ali rezgetanje konj. Usmerimo se desno. Kmalu pridemo do razpotja, kjer izberemo desno pot (leva nas vodi do Koče na Ljubelju in Košutice). Nadaljujemo po široki stezi, po kateri do planšarije na Korošici pridemo v 10 minutah.

Počitek pred kočo na Korošici

V času pašne sezone se na planšariji okrepčamo s kislim mlekom, skuto, maslovnikom ali žganci. Posedimo in uživamo v razgledu na Kramarico, Košutico, Veliki vrh na Košuti, Begunjščico, Vrtačo in Stol (najvišji vrh Karavank).

Do izhodišča se vrnemo po drugi poti. Izpred planšarije se spustimo do lese, ki je po našem prehodu ne pozabimo zapreti. Po travniku, kjer lahko nabiramo zelišča za planinski čaj, ki ga bomo pili lahko pozimi, se spustimo do kolovoza, ki mu sledimo. Kolovoz, po katerem pastir pripelje vse potrebno za trimesečno bivanje na planini, se na nekaterih delih spušča zelo strmo. Na večji jasi pridemo obrnemo ostro desno in kmalu pridemo do večje skale, ki se je tja privalila kdove kdaj. Jo res podpira drobna smreka? Po nekaj ovinkih z južnih pobočij Košutice preidemo na severna pobočja Košute, na delno zaraščena melišča. Prečimo most in že smo na gozdni cesti, po kateri lahko pridemo do glavne ceste Tržič-Ljubelj. Mi se že prej usmerimo desno na stezo, ki vodi do našega izhodišča.

Zemljevidi:

  • Karavanke-osrednji del 1:50 000, PZS
  • Storžič - Košuta 1:25 000, PZS

V bližini poteka:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...