Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

T22 - Veliki vrh
Strm smuk z dvatisočaka v zahodnem delu Košute

Veliki vrh (2088 m) je najbolj zahodni dvatisočak v najdaljšem slovenskem grebenu – Košuti. Velja za hišno goro Kofc, saj nanj od tod vodi v kopnem ne preveč zahtevna planinska pot, v zimskem času pa se zahtevnost pristopa znatno poveča.

Izhodišče

Iz Podljubelja se vzpnete v smeri planinskega Doma na Kofcah (1488 m).

Vzpon

Vse od izhodišča imate končni cilj - dvatisočak Veliki vrh na vidiku visoko nad vami, na vaši levi. Z Velikega vrha se proti jugu, v območju obsežnega podora iz obdobja srednjega veka, spuščajo strme stene in pod njimi Birški plaz. Za vzpon in ugoden, a vseeno zahteven smučarski spust, pa je primerno pobočje v smeri jugovzhoda. Iz Kofc se najprej vzpnete do križa in vznožja Froncovega grebena. Od tu dalje običajno ne sledite več smeri letne markirane planinske poti (ker pot preči pobočje ravno na delu, kjer se pozimi zelo pogosto prožijo snežni plazovi). Od uravnave nad zadnjim ruševjem, še preden se pobočje Košute strmeje vzpne, prečite levo - proti zahodu, gibljete se po kotanjastem svetu, ki ga domačini ob poletni paši imenujejo Vrnuh. Proti levi se vse strmeje vzpenjate po kotanji zahodno od Otroških čeri in v ključih dosežete greben v območju Toplarja, kjer strmina malo popusti in v 15 minutah dosežete vrh Velikega vrha še zahodneje v grebenu.

Spust

Spust poteka v smeri vzpona, skozi strmo kotanjo med Velikim vrhom in Toplarjem, v spodnjem delu pa prečite v smeri vzpona proti vzhodu do križa.

Posebnosti in opozorila

Južna strma travnata pobočja Košute so zelo plazovita, za vzpon se odločite le s popolno zaščitno lavinsko opremo in ob obvezni realni oceni tveganja nevarnosti snežnih plazov v danih okoliščinah.

Ostale možnosti

Vzpon lahko opravite tudi po ostrem Froncovem grebenu (s smučmi na nahrbtniku), najprej do Kofce gore (1967 m), od tam po grebenu Košute preko Toplarja proti zahodu do vrha.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...