Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Dom na Kofcah

"NAJ PLANINSKA KOČA 2019" - Dom na Kofcah se nahaja na razgledni planini Kofce, le ta pa na južnih pobočjih zahodnega dela Košute. Od doma se nam odpre lep razgled po grebenu Košute, gorah nad Jezerskim, kjer izstopajo osrednji Grintovci, Begunjščici ter delu Julijskih Alp v ozadju.

naj planinska koča 2021

Mestni vrvež, povsod vse polno ljudi, julijska vročina v mestu ne pusti dihati. Planinec s svojo družino se po službi odloči, da si ohladi glavo. Odpravi se v Dom na Kofcah, ki se nahaja na južnem pobočju Košute na višini 1488 m, od koder se razlega prekrasen razgled na okoliške vršace. Najlepši so sončni vzhodi, ko se dolina še kopa v oblačnem morju, prve planince pa predrami žvenketanje krav in jih sonce poboža skozi okno domače opremljenih sob. Po okrepičilnem zajtrku domačih specialitet se odpravijo raziskovat visokogorje, do koder je zgolj dobra ura hoda. Na vrhu Velikega vrha se v spokojnem miru v družbi kavk in planinskega cvetja planinec počuti srečnega in zadovoljnega. Bolj korajžni se odpravijo naprej proti Kladivu, ko z eno nogo hodijo po domači zemlji, z drugo pa že strumno korakajo po ozemlju sosednje Avstrije. Najbolj vzdržljivi si za cilj zadajo prečiti celotno Košuto vse do Košutnikovega turna in se po planinah vrniti nazaj. Vrnimo se nazaj k prvim. Po vzponu se vrnejo nazaj v toplo zavetje doma, kjer se okrepčajo z domačimi dobrotami, kot so jota, ričet, pasulj, domače klobase, gobova juha, telečja obara, kislo zelje, kislo mleko, ajdovi žganci, tržiške bržole, seveda pa ne smemo pozabiti na domače sirove, borovničeve ali čokoladne štruklje, po katerih dom slovi tudi zunaj meja naše domovine. Bolj »ta sladki« pa se razvajajo z domačimi buhteljni, malinovim ali jabolčnim zavitkom, flancati in drugimi tradicionalnimi slovenskimi sladicami.

Torej, prijetno utrujen in sit planinec si v bližini doma v senci mogočnih smrek razgrne »dekco« in si odpočije v neokrnjeni naravi, dokler ga ne prebudi zvedava krava s svojim poljubom. Medtem pa se otroci brezskrbno igrajo v ježkovi igralni hišici.

Poln bogatih vtisov in s pljuči, polnimi čistega zraka, se planinec v večernih urah vrne nazaj v vrvež mest. In upa, da kmalu napoči dan, ko bo lahko ponovil svoj izlet.

Sobe

Domače opremljene, od dve do desetposteljne z možnostjo dodatnih ležišč, s čudovitim razgledom na dolino ali bližnje dvatisočake. Skupna kopalnica in WC.

Dodatna ponudba

Letni vrt, ježkova igralna hišica s plezalno steno in tobogani.

Bi se na Kofce odpravili z električnim kolesom?

Izlet z električnim kolesom, po svežem gorskem zraku in ob nepozabnih razgledih? Nepozabna kolesarska pustolovščina z licenciranimi kolesarskimi vodniki in omamno malico na skoraj 1500 metrih nad morjem...

Preberi več: Izlet na Kofce z e-kolesom

Kulinarična ponudba

Bogata ponudba tradicionalnih domačih jedi na žlico, pastirske jedi, domači štruklji in pecivo.

Kapaciteta

41 ležišč v 9 sobah

OBVESTILO ZA OBISKOVALCE OBMOČJA »KOFCE – VELIKI VRH – KOŠUTA – PLANINE POD KOŠUTO«

Naselje: Podljubelj, občina: Tržič

Zelo lepa narava in gostoljubje v kočah privabljajo vedno več obiskovalcev, še posebno ob lepem vremenu. Večina se pripelje z lastnim vozilom, na koncu ceste v Podljubelju pri Matizovčevi kmetiji pa ni prostora za parkiranje, saj so površine namenjene kmetijsko-gozdarski dejavnosti. Obe kmetiji Matizovec in Zajmen sta aktivni gorski kmetiji, za svojo dejavnost in tudi morebitne intervencije pa potrebujeta neovirano prometno pot.

Obiskovalci svoja vozila pustite na parkirišču – bodoči vstopni točki  (koordinate 46.414697, 14.300195 ). Število parkirnih mest je omejeno. Pot od tu dalje nadaljujete peš in po označenih in markiranih poteh. Svetujemo vam, da izberete katero od markiranih planinskih poti, ki vodijo iz centra Tržiča in bližnje okolice.

Z upoštevanjem prometne signalizacije in drugih sporočil boste izkazali spoštovanje do domačinov in s tem prispevali k spodbujanju trajnostne mobilnosti in umirjanju prometa v gorskem okolju. Odgovorni turizem je priložnost naših generacij in eden od ciljev delovanja Planinske zveze Slovenije.

Opombe

Prostor za prenočevanje hišnih ljubljenčkov v vetrolovu.

Dom je stalno odprt v času poletne sezone, izven sezone pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Dom se ponaša s kar dvema nazivoma, Družinam prijazna koča, ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije in Kolesarjem prijazna namestitev, ki ga podeljuje GIZ Pohodništvo&kolesarjenje v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...