Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Planinski dom na Zelenici

Dom na Zelenici (planinska koča II. kategorije) stoji na Zeleniškem sedlu med obmejnim grebenom Na Možeh na severu in ostenjem Begunjščice na jugu.

V letu 2011 se je na Zelenici zaključila gradnja nove planinske koče (prejšnja je bila pred 12 leti uničena v požaru). Tako je planincem ponovno omogočeno izvajanje različnih organiziranih dejavnosti, ki zahtevajo nastanitvene zmogljivosti koče (tečaji, seminarji, izpiti, planinske šole, itd...) na nekdaj zelo priljubljeni lokaciji.

Nov objekt omogoča sprejem večjih skupin, prenočevanja in pripravo toplih obrokov, izvedbo različnih programov v čudovitem gorskem okolju in v koči, v dodatni ponudbi pa tudi logistično in strokovno podporo pri izvajanju specializiranih izobraževanj in dogodkov s področja gorništva.

Ponašajo se tudi z dvema certifikatoma, ki jih Planinska zveza Slovenije podeljuje najboljšim kočam: Okolju prijazna koča in Družinam prijazna koča.

Dodatna ponudba

V okviru obnovljene koče deluje Gorniški učni center Zelenica (GUC Zelenica), ki je namenjen vsakršnemu izobraževanju na širokem področju, ki ga označujemo z besedo gorništvo (usposabljanja, tečaji, preventivno in informativno delovanje, izobraževanja na prostem, predavanja) in sicer skozi programe lastne ponudbe, podpore programov drugih organizacij (PZS, ZGVS, GRZS) in nudenju ad-hoc storitev (informacije, vodenje, opremljanje, organizacija). Objekt je s svojo okolico nadvse primeren za razne tečaje (alpinistični tečaji, ZGVS, planinski vodniki, markacisti, varuhi gorske narave, gorski reševalci), šole v naravi, gorniška izobraževanja za vsakogar...

V zimskem času je ob objektu najmlajšim smučarjem brezplačno na voljo nizkovrvna 132 metrov dolga vlečnica. Ob ustreznih vremenskih razmerah obratuje ob koncu tedna med 11. in 14. uro, med tednom pa ob predhodni najavi večjih skupin. Prve smučarske zavoje bodo na Zelenici lahko naredili tudi otroci brez lastne smučarske opreme, saj si jih lahko izposodijo v GUC Zelenica.

Planinsko društvo Tržič je s podjetjem Elan d.o.o. na Zelenici vzpostavil tudi Elanov turno smučarski demo center. V Elanovem kotičku je obiskovalcem Planinskega doma na Zelenici na ogled aktualna kolekcija turno smučarske opreme. Turne smuči in splitboard si je možno tudi izposoditi. 

Obiskovalcem koče je na voljo brezplačen brezžični dostop do interneta, ki bo koristen predvsem za potrebe izvajanja dejavnosti Gorniškega učnega centra.

Kapacitete

  • 50 ležišč (1 x 2-posteljna, 1 x 3-posteljna, 1 x 4-posteljna, 3 x 5-posteljna, 2 x 8-posteljna in 1 x 10-posteljna soba - skupna ležišča),
  • etažna koplanica in WC,
  • multimedijsko opremljena predavalnica za 20 do 30 oseb,
  • jedlilnica s 70 sedeži.

Opombe

Od tu lahko nadaljujemo pot proti Roblekovem domu na Begunjščici, na Begunjščico, Vrtačo in Stol, zanimive pa so tudi druge okoliške ture, na primer do Koče pri izviru Završnice, na Palec ali na Zelenjak. Pozimi je Zelenica, predvsem zaradi lahkega dostopa do izhodišča, priljubljen cilj turnih smučarjev iz Slovenije in sosednje avstrijske Koroške.

Dom je stalno odprt v času poletne sezone, izven sezone pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Hišni ljubljenčki so dobrodošli.

Govorijo nemško in angleško.

V bližini poteka:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...